Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Opinió

 

1/19>

Vicent Partal

17.05.2014

Plebiscitàries

En una entrevista radiofònica el president Mas ha tornat a obrir la caixa dels trons indicant que si no es pot fer el referèndum hauria de fer el que ell anomena ' eleccions plebiscitàries '. No busqueu la definició d'això en els manuals de dret o de política. Ni tan sols en la viquipèdia . Les 'eleccions plebiscitàries' no existeixen. Només són unes eleccions i no substitueixen de cap manera un referèndum.


No és cap novetat que el president Mas diga això però cada vegada que ho diu crea una certa confusió. Ell mateix ha afirmat que la llei catalana de consultes estarà acabada al setembre i que en el moment en què s'aprove signarà el decret de convocatòria de la consulta sobre la independència. No veig doncs cap motiu per posar sobre la taula una opció alternativa que, a més, té un problema addicional. Mas ha dit, i ho complirà, que sobre el tema de la consulta totes les decisions s'han de prendre sobre la base del consens de CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP. La CUP ja ha dit que cal fer el referèndum com siga i Iniciativa no accepta la idea de les eleccions proclamades com a 'plebiscitàries'. I doncs?


Si el govern català porta a terme el referèndum jo no veig de quina manera Espanya ho podria impedir. Això d'enviar guàrdies civils a retirar urnes està bé com a recurs abrandat en un míting però com realitat no sembla gens sòlida. Per quina raó, doncs, les institucions catalanes haurien de donar el seu braç a tòrcer?


Una altra cosa és que se'ns diga que no hi ha referèndum, que ens el saltem per innecessari i que anem directament a proclamar la república a través d'unes eleccions. Això tampoc no serien unes eleccions 'plebiscitàries' però jo, com a mínim, en aquest cas no les discutiria ni un sol minut.

Editorial