Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Opinió

 

1/19>

Martxelo Otamendi

10.05.2014

La conseqüència del canvi d'imatge

En pocs anys, l'Europa institucional ha experimentat un canvi d'imatge: abans gaudia de bona imatge i ara té mala imatge.

Fins fa molt poc, fins abans de començar la crisi econòmica, Europa havia donat diners a gent de països on el nivell econòmic era més feble. Era una mena de caixer automàtic, que no tenia fi, i que donava diners en abundància. L'ampliació cap a l'est --és a dir, més països pobres per completar la llista de països receptors de subvencions-- i la crisi econòmica han tancat l'aixeta.

Com a conseqüència d'això, i amb l'objecte d'utilitzar la crisi com a mitjà per privar de reduir els drets fonamentals a les persones, a aquests països ja no arriben diners, sinó ordres restrictives: reducció de salaris, restriccions, copagament, precarietat, privatitzacions, entre més.

No sé fins a quin punt influirà en les eleccions del 25 de maig el canvi d'imatge --a pitjor-- d'Europa. Però si d'entrada la participació no és gran, caldrà veure què passarà a finals de mes.

I, això no obstant, és rellevant el que passa a Europa, allò que s'hi decideix i allò que se'ns prohibeix/permet --a nacions com la teva i la meva-- . Aquí, com allà, tenim dos eixos en aquestes eleccions: el social i el nacional. L'esquerra d'Espanya ens dirà que només hi ha un eix en joc, el social; i que el nacional cal jugar-se'l a les eleccions de casa, si és que volem obtenir el vot de la gent abertzale de l'esquerra. I els partits del centre d'Espanya també volen el mateix.

El parlament que gaudeix d'un major nombre de competències que mai obtindrà més representants escèptics que mai, en unes eleccions on la participació no arribarà al 50%. Però no per això perdrà la legitimitat el Parlament d'Europa. Apunta, Vicent, per quan es faci la consulta en els nostres països.

Editorial