Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Opinió

 

1/19>

Martxelo Otamendi

21.12.2013

Estrangulant l'escola

L'escola està esdevenint un enorme camp de batalla dialèctic. Sempre ho ha estat però ho és molt més des de que el PP mana a Espanya. Mentre eren a l'oposició va ser el principal tema contra Zapatero, amb el conflicte basc. Ens avançaven d'alguna manera el que han fet després al poder.


L'escola ha de preparar i formar els ciutadans del futur. Hi ha molts nens, de fet, que passen més temps amb els seus mestres i companys que amb la família. I no cal recordar que no és el mateix anar a una escola de tarannà obert i criteri progressista que a una de conservadora. I això no treu que de vegades la gent més progressista hagi anat a una escola reaccionària de petit.


En qualsevol cas aquests dies hem sapigut d'una notícia realment sorprenent. La Guàrdia Civil -i qui els ho haurà ordenat?- s'ha dedicat a elaborar informes sobre el perfil polític de cada mestre que fa les classes en èuscar en l'escola pública, l'anomenat model D. És evident que el govern de Navarra, en mans de la dreta local, hi té alguna cosa a veure. I caldria veure si aquesta actuació que vulnera drets, s'ha estès també als altres models escolars de Navarra o fins i tot de Guipúscoa, Biscaia o Àlava.


I seria també molt interessant saber si la Guàrdia Civil s'ha limitat a informar o si com sol fer també ha recomanat alguna classe d'actuacions. No seria pas la primer vegada i només cal recordar la seva actuació en el cas Egunkaria, encara obert (i fins a quan ho estarà?).


Entenc bé que els espanyols del PP insisteixin tant en 'espanyolitzar' els nens catalans. Perquè amb aquestes idees que posen en pràctica aquí demostren una vegada més que estan convençuts de que la immersió lingüística practicada les últimes tres dècades en les escoles catalanes és una de les claus de l'actual moviment sobiranista. Encara que no sigui l'única.


Raó per la qual París, que també ho sap, colla tant les escoles del nord.

Editorial