Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Opinió

 

1/19>

Martxelo Otamendi

09.11.2013

Brussel·les perjudicial

Hom pot pensar que caminem un darrere l'altre; la setmana passada tu eres a Brussel·les i aquesta setmana hi he estat jo. No hi ha gran novetat, i, segons sembla, hi ha dues Brussel·les, com més va més diferents: una de nova, que correspon al funcionariat, i la de sempre, que correspon a la gent normal.

Ens hem reunit amb membres del Parlament Europeu, sobretot amb aquells que formen part d'allò que anomenem 'minories'. En aquestes institucions europees comprenen tan sols una accepció de la paraula 'minoria'. Segons aquesta gent de la política i del funcionariat, són minories aquelles comunitats que queden lluny de les seves fronteres. És a dir, la població hongaresa d'Eslovàquia, la població hongaresa de Romania, la població turca de Grècia, la població romanesa de França, la població germànica d'Itàlia...

Els costa molt acceptar que existeixi una altra mena de minoria, és a dir, la d'aquelles comunitats o llengües que són en una situació minoritzada. Resulta aclaridora la resposta que va donar un parlamentari amb passaport de nacionalitat italiana a la pregunta que li va fer una periodista catalana. Si no recordo malament, era una periodista del diari Regió 7, i una eurodiputat del partit dels germànics del Tirol del Sud. És a dir, d'una zona meridional del Tirol –que pertany a Itàlia des del 1919– on predomina l'idioma alemany, encara que el passaport sigui de nació italiana.

La periodista catalana li va preguntar al diputat què en pensava de la situació de Catalunya, sobre el procés iniciat aquests últims anys a Catalunya… I per sorpresa de molts dels presents, va respondre que s'havia d'anar amb compte a l'hora de crear nous estats a Europa, que podria ser perjudicial, perquè cada vegada que es crea un estat apareixen noves minories, i això pot ser dolent per Europa.

Mai no s'havia fet servir un argument com aquest. I en qualsevol cas, es podria esperar aquesta resposta del membre d'un partit centralista, però mai d'un diputat d'un partit nacionalista.

Una estada massa llarga a Brussel·les és perjudicial per a certes persones.

Editorial