Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Opinió

 

1/19>

Martxelo Otamendi

02.11.2013

Els telèfons bullen

A Catalunya han d'estar molt contestes les empreses que fan enquestes ja que durant els darrers mesos han estats molt ocupades investigant i analitzant les actituds, les tendències, els resultats virtuals, l'evolució, les comparatives, els dubtes sobre el procés d'independència. Segurament encara tindran molta més feina en els pròxims mesos.


Aquestes enquestes en sentit estricte no crec que els interessen, però no tinc cap dubte que els serveis secrets dels Estats Units si que tenen al seu abast opinions, desitjos i estratègies dels principals promotors de Catalunya --per bé que no les publicaran. D'entre les diplomàcies del món serà la de Washington la que seguirà amb més interés el procés català.


Seria molt interessant saber quants analistes de més ha enviat darrerament l'ambaixada dels Estats Units a Barcelona, per a informar-se de prop i de primera mà sobre el que està passant. Per a informar-se de què es cou i com, de manera formal sovint i de manera il·legal si cal. El meu dubte és si els americans vigilen i després li passen la informació a Espanya o si a l'inrevès. Però no hi ha cap dubte de que les gravadores dels números vigilats cremen.


Tothom sap que analistes diplomàtics dels Estats Units -entre ells el cònsul d'afers polítics- s'han reunit els darrers mesos amb representants de partits polítics catalans 'per a saber quina temperatura hi ha', per a 'obtenir informació de primera mà', per a 'afiançar les nostres relacions' i per motius d'aquest estil que expliquen sempre abans de començar.


Fins i tot els Estats Units han convidat recentment diversos membres del parlament de Catalunya a visitar, a fons, el seu país. Ho han dit de forma angelical: 'per a que coneguin el nostre sistema polític per dins'.


Vet-ho aquí: ningú no està aturat i encara menys el qui fa de gendarme.

Editorial