Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Opinió

 

1/19>

Martxelo Otamendi

19.10.2013

Ens embolicaran amb les formes

El procés de Catalunya té un avantatge respecte el d'Escòcia. D'un avantatge i d'un obstacle, a la vegada. Londres no ha optat per la via dura, vol oferir una imatge de normalitat, d'una correcció democràtica exemplar, per no donar motius de queixa als independentistes escocesos. És a dir, aparentment, li concedeixen la mateixa importància que donarien a una consulta sobre la recollida d'escombraries. Formes civilitzades i continguts elaborats i argumentats.

De manera contrària de com està actuant Espanya ara i, segons sembla, com continuaran actuant d'ara endavant. No ha tingut èxit la proposta de seducció exigida per Esperança Aguirre.

A aquestes alçades del partit, em sembla que els que esteu a favor de la independència de Catalunya, veieu clarament que no podreu fer una consulta consensuada amb Madrid.

De manera que no queda més opció que desfer el parlament i convocar unes eleccions. El concepte d'eleccions plebiscitàries és nou en la terminologia política de Catalunya. Els experts en la constitució espanyola diuen que és impossible fer unes eleccions plebiscitàries; és a dir, o es fan eleccions o un referèndum, totes dues coses és impossible.

Tant és. Seran unes eleccions plebiscitàries de facto, tenint en compte que, tal com és d'esperar, els favorables a la independència presentaran en el programa la seva proposta d'independència i que el parlament escollit en aquestes eleccions complirà el compromís de fer una declaració unilateral d'independència.

Algun dia caldrà de debatre què convé més als catalans, si un referèndum o unes eleccions anticipades. És interessant sospesar els aspectes positius i efectius de cada opció en el laboratori.

Editorial