Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Opinió

 

1/19>

Vicent Partal

19.10.2013

DUI

La sigla DUI ha fet fortuna, al meu país. Correspon a 'declaració unilateral d'independència' i des de fa uns quants mesos és molt habitual de veure-la, per exemple, en els noms de Twitter de la gent. De fet, es parla de la DUI com si tothom sabés què vol dir, amb una naturalitat que esbalaeix. I fins i tot ja hi ha documents de la Generalitat que l'expliquen i la justifiquen.


Tanta normalitat pot arribar a ser sorprenent i tot. I quan s'entravessen les isòbares culturals aquest fet pot donar lloc a equívocs importants. Aquesta setmana, per exemple, Duran i Lleida va fer servir la DUI a Madrid per amenaçar Rajoy. Li va dir que si no feia res ben aviat se la trobaria davant per davant. Evidentment, Duran volia expressar una súplica perquè Rajoy fes alguna cosa. Però es veu que no el van entendre pas. L'endemà, als quioscs, s'hi va trobar un atac furibund de la premsa madrilenya. Que l'acusava d'haver perdut moderació. A la cort van molt perduts i sembla que no van entendre que Duran hi és contrari, a la DUI.


En allò que va dir Duran, de tota manera, hi ha una part de veritat. Entre els catalans creix, com més va més, la sensació que hem de convocar el referèndum però que probablement no el podrem fer. Que intentarem la segona via convocant unes eleccions i que l'estat encara s'hi girarà més d'esquena. De manera que caldrà fer una declaració d'independència de Catalunya, sia 'motu proprio', sia com a reacció a la dissolució de l'actual comunitat autònoma.


Això, sens dubte, serà un envit enorme. Haurem d'aguantar unes quantes hores o uns quants dies difícils, no crec pas que gaire més. Des d'Espanya ens amenaçaran d'expulsar-nos de la galàxia i ens posaran tants entrebancs com siguem capaços d'imaginar. Però aquest torcebraç, d'això n'estic segur, el guanyarem. I n'estic segur sobretot perquè veig el país tens i disposat. I això és una novetat colossal ací, entre nosaltres.

Editorial