Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Opinió

 

1/19>

Martxelo Otamendi

28.09.2013

Comparacions perilloses

Segurament n'hi ha per preocupar-se, jo per descomptat em preocuparia, saber que Duran i Lleida, a l'hora d'oferir una alternativa al projecte que aquestes últimes setmanes ha creat el sobiranisme català, fa servir com a exemple el 'nou status' del lehendakari Urkullu. És a dir, que el 'nou status' és la tercera via entre el centralisme granític de Madrid i la independència.


Per dir què diu, o bé el cap d'Unió té informació més precisa que nosaltres o bé cerca complicitats sobre allò que no sap en moltes entitats estatals de Madrid. 


Iñigo Urkullu es va presentar a les eleccions amb tres columnes principals: la crisi, la pacificació i normalització política i el 'nou status'. I, com és lògic, el parlament basc el va elegir lehendakari després del discurs basat en aquestes tres columnes. 


No hi ha cap procés en el 'nou status', però el PNB aviat presentarà la proposta al parlament basc, en una comissió creada precisament per a això. De seguida hi ha hagut comparacions amb l'anomenat 'pla Ibarretxe', demanant-nos què podria tenir el nou pla en continguts que no tenia el pla de l'ex-lehendakari. 


La proposta d'Ibarretxe va oferir un estatut nou i articulat, amb moltes més competències que les vigents. Un exemple: proposava un poder judicial basc i un tribunal suprem basc. 'Quina és la diferència?', demanàvem dijous alguns periodistes en un programa de televisió al lehendakari del PNB Andoni Ortuzar. 'El procediment, com dur el procés, volem fer-ho amb la col·laboració de tots els partits', ens va donar aquesta resposta benefactora. Hauran d'aclarir aviat els continguts, els membres del consell i què faran davant la negociació de Madrid.

Editorial