Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Opinió

 

1/19>

Martxelo Otamendi

14.09.2013

El problema emocional d'Espanya

Dins de l'estratègia per fer front al procés d'independència de Catalunya, haurem de preparar-nos per escoltar tot tipus d'argumentacions, perquè és infinita la capacitat que tenen algunes persones per tergiversar tot el que és natural.


'Espanya no està emocionalment preparada per perdre Catalunya', ha dit recentment un historiador, quan ha intentat aclarir que a qui estigui de llogater a la Moncloa li resultarà extremadament difícil explicar a la ciutadania que en una democràcia la capacitat de decisió de la ciutadania constitueix el seu principal instrument per organitzar la política. És a dir, que la població espanyola haurà de respectar el que decideixi la població de Catalunya, i que enviar tancs és incorrecte en aquests temps que corren.


És una argumentació curiosa, per a qui vulgui utilitzar-la, aquesta de 'l'estat emocional'; aplicada en altres facetes de la vida, provocaria una gran paràlisi en la vida privada. En l'àmbit dels divorcis, per exemple es podria evitar un divorci perquè l'home no està emocionalment preparat per assumir-lo? Quina raó seria aquesta! Digueu-li a una dona que haurà de seguir convivint amb un home que no vol divorciar-se d'ella, mentre es va preparant emocionalment per divorciar-se. I sabreu què vol dir això: que no es divorciarà mai. Per què no està Espanya emocionalment preparada per perdre Catalunya? Que responguin els qui durant aquests dos últims segles han creat, impulsat i practicat un estat centralista i antiplurinacional.


En un altre àmbit, és molt greu l'atac perpetrat per un grup de feixistes la Diada a la seu que la Generalitat té a Madrid. Em solidaritzo amb els que en aquell moment es trobaven allà, però també em pregunto si aquesta agressió serà tractada per la Justícia d'Espanya. ¿Se n'encarregarà d'ella l'Audiència Nacional, o serà investigada per un tribunal comú un d'aquells que investiga els aldarulls que sorgeixen a l'entrada de qualsevol discoteca?

Editorial