Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Opinió

 

1/19>

Vicent Partal

22.06.2013

El .eus és una gran victòria

Enhorabona pel nou domini. eus! Per a la nació basca espere que siga una victòria tan important com ho va ser anys enrere, el 2006, aconseguir el .cat per a la nació catalana. És un àmbit de normalitat enorme que s'obre davant vostre gràcies a la tenacitat de la gent de la fundació .eus, la Iratxe i tot l'equip que hi ha treballat intensament de fa tants anys.


Per mi, que vaig formar part del grup iniciador del .cat amb Amadeu Abril, veure que la porta que vam obrir llavors deixa passar no tan solament al nostre poble sinó al vostre també és una gran alegria. Un domini d'internet és una marca. Un senyal. D'alguna manera, una bandera. Una bandera que serà molt visible quan, d'ací a uns quants anys, caminant per Sant Sebastià, Pamplona o Hendaia qualsevol es trobe un cartell, un simple cartell, on la direcció d'internet diga. eus. El domini d'internet marca així la geografia de la nació. Tu vas per Malmö i hi veus .se, vas per Tallinn i hi veus .ee, vas per Roma i hi veus .it.


En la nostra homogeneïtzada Europa hi ha pocs indicadors que ens diferencien a primer colp d'ull. Les botigues gairebé són les mateixes, tots els productes s'assemblen i els cotxes són iguals. És en els petits detalls on Bilbao es diferencia de Manchester i, entre aquests detalls, l'omnipresent domini d'internet és vital. És veritat que internet va entrant en una nova era on hi haurà centenars de dominis. És veritat que ara serà més complicat de destacar enmig de la selva dels punt alguna cosa. Però amb el .eus la comunitat cultural i nacional basca té a les mans una eina imprescindible. I la importància d'aquesta mena d'eines es mesura més per allò que passa quan no les tens que no pas per la normalitat que vius quan les tens.


En aquest sentit, sempre he pensat que el .cat va donar ales a l'independentisme català. Solament espere que la història, si pot ser, es repetesca.

Editorial