Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Opinió

 

1/19>

Vicent Partal

11.05.2013

Apujar l'aposta

El govern espanyol ha decidit d'apujar l'aposta i el Parlament de Catalunya ha acceptat l'envit. El govern de Rajoy ha ordenat al Tribunal Constitucional que perseguís la declaració de sobirania i el tribunal ho ha fet. L'ha suspesa amb una celeritat mai vista i àdhuc es proposa d'anul·lar-ne completament totes les conseqüències. Un amic teu diu que això podria acabar amb el Consell per a la Transició Nacional inclòs en la llista d'organitzacions terroristes. Com a acudit és bo i té la virtut de posar en relleu fins a quin punt és absurd el comportament de l'executiu espanyol.


M'interessa, tanmateix, la reacció del Parlament de Catalunya. De vegades mires les sessions parlamentàries d'una manera indolent. Tinc uns quants televisors davant el despatx i reconec que, tot i que ben sovint hi ha imatges de l'hemicicle, no solc mirar-les atentament.


Tanmateix, dimecres em va cridar l'atenció, i molt, el gest dels diputats. El PP va demanar que no es votés la creació d'una comissió parlamentària sobre la consulta, perquè això --deien-- era un desacatament de la constitució. I què va passar? Que primer va prendre la paraula ICV per desacatar. I tots, tret dels dos PP, van aplaudir. M'hi vaig fixar molt. No ho veus cada dia, que els diputats de CiU aplaudeixin la portaveu d'ICV. I després van anar prenent la paraula la resta de grups i es repetia el desacatament i es repetien els aplaudiments solidaris. Fins que va arribar el torn dels socialistes, que van fer una cosa tan complicada que no vaig entendre si hi votaven contra o a favor. Quan van votar, però, també van desacatar. I la marca original del PP va abandonar l'hemicicle en un gest grandiloqüent i de molt risc polític, en vista que la marca secundària, Ciutadans, s'hi quedava. Molt significatiu, tot plegat.


En definitiva, el PP va alçar el llistó de la confrontació i les forces polítiques catalanes van respondre amb tanta serenitat com fermesa. 'Continuarà...' que deien abans els films.

Editorial