Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Opinió

 

1/19>

Vicent Partal

02.02.2013

Les portes de l'infern

Em coneixes fa molts anys i saps que sempre he defensat que l'única eixida sensata per al teu país i el meu és la independència. Però també saps que això que avui se'ns apareix com a indiscutible no ho era de cap manera fa cinc anys.


Saps que, per això, tinc un gran dubte. Em pregunte si és que el Principat ha vist de sobte la llum i per això ha enfilat el camí de la independència o si és que Espanya s'enfonsa d'una manera tan clara i visible que el Principat, com ha passat tantes voltes en la història, ho ha vist cinc minuts abans que els altres i per això marxa.


Tot el que hem viscut aquesta setmana em fa pensar en la segona de les hipòtesis. Espanya està en caiguda lliure, colgada pel seu propi fang. No van voler netejar la podrimenta quan va morir Franco i ara ho estan pagant. Urdangarín, la casa del rei, el tresorer del PP, els barons polítics (i quants d'ells són fills d'il·lustres franquistes!) cobrant en sobres negres com si no passara res, les empreses vinculades al BOE, les infrastructures impossibles, el despreci immisericorde del ciutadà, el diner gastat a cabassos i sense trellat... Avui Espanya és un estat fallit, perdut, extraviat en el seu propi deliri de grandesa. I ves a saber quants diners s'han escolat ja per les clavegueres per a no tornar mai.


Nosaltres també en tenim de corrupció, és clar. Les lleis són les mateixes i les conseqüències de les mateixes lleis són les mateixes. Però per molt que comparem, això que està apareguent ara a Madrid és incomparable. No perquè nosaltres siguem més bons, que no ho som, sinó perquè a l'estat espanyol el poder, el poder de debò, aquell que fa creixer les grans empreses a colp de decret, el que es fa ric en les portes giratòries entre la política i l'economia, aquest gran i enorme poder és a Madrid. I juga a Madrid.


En tot això nosaltres som una mica com irrellevants. I aquest detall que semblava ser un enorme problema insalvable fa només quatre dies ara va i resulta que ha obert de bat a bat les portes de l'infern. Sota Madrid. 

Editorial