Opinió

 

<11/88>

Xavi Sarrià

06.02.2015

Ciutats mortes

19 de gener de 2015. CIE de València. Una dutxa en un bany tancat amb clau. Un agent sobre un reclús. Cap identificació. Una pallissa per haver vessat un got d'aigua. Un trau al cap. Disset punts de sutura. Blaüres arreu. Demana l'informe de lesions. L'intern denuncia que li és denegat.


21 de gener de 2015. CIE de València. Quaranta-un interns descriuen les condicions deplorables en què viuen. No hi ha calefacció. Falla l'aigua calenta. Falten abrics. Una plaga de xinxes que els xucla la sang. Menjar escàs i de poca qualitat. Un bany per a vuitanta persones. No poden usar-lo a les nits. Han de fer-ho en bosses i ampolles de plàstic. Només enguany, una trentena de denúncies per pallisses, maltractaments i humiliacions.


25 de gener de 2015. CIE de València. Una cel·la sense càmeres. Insults. Amenaces. Un agent agafant pel coll un intern que s'havia queixat de falta d'atenció mèdica. Un colp de puny. 'Si tornes a cridar-nos, baixe amb la pistola. T'apuntaré al cap i et fotré un tret.' Més colps indiscriminats. 'El meu torn s'acaba a les vuit. Me n'aniré a casa i ningú no sabrà que he estat jo qui t'ha mort.' Una dent trencada. 'Els marroquins sou uns porcs i uns bruts que no valeu res i les vostres dones tampoc.' Demana una instància per sol·licitar suport jurídic. L'intern denunciar que li l'estripen a la cara.


Així són els dies a les ciutats mortes. Parle de la meua, però podria ser qualsevol altra. Testimonis de drames quotidians. Invisibilitzats o deslegitimats. Com ho fou la tragèdia del 4-F. Com ho han estat tantes altres tragèdies ofegades en el clavegueram que put, però que no es vol veure. Malgrat que es recorden en pancartes. Malgrat que ocupen titulars en mitjans alternatius o independents. Malgrat que s'amplifiquen en documentaris que provoquen sismes. Encara sort. Molts noms es perden en el fosc laberint de les impunitats. Molts altres noms sobreviuen amb un trau obert per tota la vida. És la macabra rutina de la burocràcia armada. Milers de veus ho recordaven dimecres en una Barcelona gèlida. Quantes denuncies de maltractaments i tortures s'acumulen? Quantes són arxivades? Quants són tema de tertúlia? Quantes són silenciades? A l'informe per la prevenció de la tortura hi trobareu 6.621 respostes. Sagnats. Cruels. I funestament habituals.

Editorial