Opinió

 

<82/169>

Vicent Partal

12.04.2011

Duran pilota el Dragon Khan

El Duran que respon amb un 'perquè em dóna la gana', quan li demanen per què havia revelat el signe del vot de la vice-president Ortega és un home que ha perdut les formes. Sorprenent. Tant o més que el que revela el no d'Ortega. Encara que després diga que tenia permís de la vice-presidenta, el gest és tan insòlit i tan inadequat que parla tot sol.

Ahir, dilluns, Duran i Lleida va estrenar el matí tirant una bomba sobre el govern. Dir què vota la número dos del govern és una enorme manca de respecte institucional. El paper que Duran fa en l'administració de Mas ja és, de si, ben estrany, però aquest gest és completament fora de lloc. Bàsicament, perquè la vice-presidenta del govern és institucionalment una persona més important i amb més relleu que no pas el diputat Duran. I el diputat, això, ho hauria de saber.

Sobretot perquè, tractant-la així, humilia la vice-presidenta i humilia la institució. Volia demostrar Duran que qui mana és ell? On? A Unió? Al govern? Sobre la vice-presidenta? En el curt període de vida d'aquest govern Duran en algunes ocasions ja ha anunciat i dit coses que no s'entén que les diga ell i no el govern. Però aquesta és tan grollera que ho supera tot.

I no solament això, no és una simple rebequeria sense impacte polític. El president i els consellers del govern han votat que sí (amb el dubte de què pot haver votat la consellera Bozal). I la vice-presidenta vota que no en un referèndum en què ningú no s'hauria estranyat que no haguera votat, i en què han votat que sí dirigents d'Unió com Antoni Castellà o Joan Rigol.

Vist això, qui vulga parlar de normalitat o de discrepància natural ja ho pot fer, però cal ser molt cec per a no veure que la insòlita declaració de Duran obre una fissura dins l'executiu i aïlla encara més una vice-presidenta que no es pot dir que haja tingut un bon principi, precisament. I que necessita tenir personalitat pròpia i respectada, si no vol córrer el risc d'una riota generalitzada. Que, damunt, deixaria el govern en molt mal lloc.

El Dragon Khan, seguint aquella mítica metàfora sobre el descontrol del tripartit, sembla que no ha deixat la Generalitat. Ara és Duran mateix qui el pilota.

Mail Obert