Opinió

 

<82/169>

Vicent Partal

06.04.2011

Alerta amb Bèlgica

Bèlgica és un estat complicat. A part l'administració federal, hi ha les regions (administratives) i les comunitats (culturals). Tres nivells diferents de govern. Fa anys que Flandes va unificar la comunitat (neerlandòfona) i la regió. I ara els francòfons han canviat el nom de la seua comunitat pel de Federació Valònia-Brussel·les, una decisió que ha desfermat una batalla política monumental.

A Bèlgica poca gent creu que això dure gaire més. Els independentistes flamencs ja guanyen les eleccions belgues (no les flamenques, sinó les 'generals' belgues) i el país funciona sense govern 'central' des de fa mesos. La batalla política, doncs, sembla que es decante clarament no tant en com volen els uns i els altres que siga la Bèlgica del futur, com en quin serà el futur independent de Flandes i què serà de la resta. Molt especialment, què serà de Brussel·les.

Fa anys que sent que destacats polítics i empresaris flamencs parlen del pla per a fer de Flandes l'estat successor de Bèlgica. Bàsicament, la cosa consistiria a expulsar Valònia de Bèlgica i a convertir el regne en un país neerlandòfon. La clau de la proposta, és clar, és mantenir Brussel·les, la històrica capital de Flandes, on el neerlandès és cada dia més minoritari. Si el resultat no és que Flandes s'independenditza, sinó que Bèlgica perd Valònia, la cosa més lògica és que la capital de la 'nova' Bèlgica continue essent la de la 'vella'.

I respondre, contraatacar, aquest propòsit sembla que és la càrrega que els valons han volgut fer esclatar amb la proposta de la Federació Valònia - Brussel·les. És clar, això també implica, com deien ahir els polítics flamencs, que els francòfons assumeixen que la separació és imminent i proven de guanyar posicions, com siga, allà on fa més mal, a Brussel·les.

No sé com acabarà la cosa, però és probable que Flandes obri una nova etapa d'independències, ara finalment a l'Europa occidental. I això per a nosaltres seria molt important. No imprescindible ni clau. Però sí important. Alerta, doncs, amb els 'belgues'.

Mail Obert