Opinió

 

<82/169>

Vicent Partal

31.03.2011

Quina barra

Hi ha una senyora diputada del PP espanyol que respon al nom de Maria Jesús Bonilla. Diu aquesta senyora que el fet que TeleMadrid no es puga veure a Castella-La Manxa és una vulneració dels drets dels ciutadans 'intolerable i inconcebible'. Ep! Alto! Castella-La Manxa limita amb Madrid per un costat, però, per un altre, toca al País Valencià. I home, intolerable i inconcebible, no deu ser-ho tant, pel PP, vist què fa Camps.

A voltes em demane com es pot tenir tanta barra. La cosa, segons que entenc, és que Castella-La Manxa té la seua televisió, amb el nom original de Televisió de Castella-La Manxa però, malgrat això, fa anys que a Castella La Manxa veuen també, i amb normalitat, TeleMadrid. Igual que al País Valencià. De fet, la Televisió de Madrid fou la primera que s'hi va emetre, des del 1989, i solament després, onze anys després, es va instituir una televisió pròpia. Com al País Valencià.

I resulta que el PP de Madrid i el de Castella-La Manxa diuen que això és un gravíssim atemptat contra tot i contra tots, que dificultar la recepció de TeleMadrid, com fa l'actual govern manxec, és una cosa inconcebible en una democràcia. I ho diuen, sense gens de pudor, amb València al costat. Mentre Camps fa això que ells mateixos denuncien, Pitjor, de fet.

Què hem de creure? Que ens aixequen la camisa amb tota supèrbia? Sí, en part és això. Però hi ha alguna cosa més. Hi ha el projecte nacional espanyol que a ells els fa veure totes les coses diferent. La constitució espanyola del 79, per exemple, prohibeix que les comunitats autònomes es federen, però si volguessen federar-se la Rioja i Castella-Lleó ningú no s'hi oposaria, estem d'acord, no? En canvi, prova de proposar que s'unesquen les Illes i el Principat i veuràs el batibull que s'organitza.

En aquests casos (exclamacions per Tele Madrid i silenci per TV3), mai no s'entén res del que ells diuen i fan si no s'entén que, al darrere, hi ha una cana d'amidar que no t'afecta mai si ets espanyol, però que t'estova de valent, si no ho ets.

Mail Obert