Opinió

 

<79/169>

Vicent Partal

30.06.2011

A Grècia hi ha en joc més que no el futur d'un país

En l'onada d'euroescepticisme que es va implantar després de la signatura de l'Acta Única algú, em sembla recordar que Delors, va tenir l'afortunada inspiració de posar en circulació la idea que, als europeus, en costaria més 'la no-Europa' que no pas l'Europa unida que ja aleshores tenia detractors. Potser ara ho hauríem de recuperar.

Hauríem de recuperar l'argument i posar sobre la taula els elements que no són el mercat i que han estat més importants que no pas els econòmics a l'hora de bastir aquest projecte que ara sembla que puga tornar a fer aigües.

Elements com la pau, la cooperació o la llibertat. Bàsics per a entendre per què Europa ha pres riscos d'expansió. Ho defensava aleshores i ho defense ara: Europa té una obligació moral a complir envers els estats sotmesos a dictadures i al retard econòmic. Perquè tots varen, vam, traure forces precisament del far democràtic que la Comunitat, de primer, i la Unió, després, representaven i representen.

És evident que això no pot justificar disbauxes o desmesures econòmiques i que la solució del problema grec serà complexa. Però no hi ha cap solució que no es base en Europa i en la responsabilitat de tots plegats. Perquè, si per fatiga o per cinisme, deixàvem caure els grecs, allò que baixaria aigüera avall potser seria alguna cosa molt més important que no pas un govern o un estat.

Mail Obert