Opinió

 

<74/169>

Vicent Partal

25.11.2011

L'Europa bona

Els qui som europeistes de fa dècades no passem un bon moment. L'Europa que volíem i anhelàvem no és aquesta que estem veient. Però de tant en tant passa alguna cosa que fa renàixer les esperances. Ahir, per exemple, una sentència extraordinària del Tribunal de Justícia de la UE que es carrega de cop l'espanyol Llei Sinde i la francesa Llei Hadopi.

La decisió afirma que les operadores de telefonia no poden vigilar el que fem cadascú a casa i no poden per tant vigilar, o ser obligades a vigilar, quina mena de fitxers ens baixem o intercanviem. L'argument? Senzill, net i clar: filtrar la navegació vulnera els drets fonamentals dels clients, com 'la protecció de dades de caràcter personal i la privacitat o la llibertat de rebre o comunicar informacions'.

El tribunal europeu, doncs, és immune a les pressions dels governs i de les coalicions tipus SGAE, que han acabat per pervertir el debat fent-nos assumir que som uns lladres d'entrada -raó per la qual, no ho oblidem, tothom ha de pagar el cànon digital. I per si no quedava prou clar el text proclama que 'la filtració de totes les comunicacions electròniques, que s'aplica indistintament i amb caràcter preventiu' és incompatible amb els drets protegits per la Carta dels Drets Fonamentals de la UE.

Aquests dies quan algunes veus reclamen menys Europa no hauríem d'oblidar que Europa és també això: la defensa d'uns drets fonamentals que els nostres governs volen laminar.

Mail Obert