Opinió

 

<74/169>

Vicent Partal

19.10.2011

Més Europa, menys Espanya

La Unió Europea avala el corredor mediterrani complet, de dalt a baix. Si fa un mes hi havia dubtes seriosos i els dissenys de la comissió, que vam poder consultar i publicar, apuntaven a una resolució insatisfactòria, sembla que la pressió final ha donat resultat. Enhorabona a tots. La unitat dels governs i de la societat civil ha demostrat que podem guanyar victòries importants, fins i tot tenint l'estat en contra.

La clau de la decisió ha estat el canvi de la visió sobre quina n'és la prioritat. En aquest cas no han prevalgut els interessos dels estats sinó l'interés europeu com a conjunt. I en aquest tema la lògica, com en tants altres temes, estava de la nostra part. El lloc privilegiat d'entrada del tràfic provinent d'Àsia no podia ser cap altre que el triangle València, Barcelona, Marsella. Per al centre d'Europa, per a l cor de la Unió, aquesta era la lògica i la voluntat de l'estat espanyol no l'ha pogut tombar. Tot i això han colat el pas per Madrid, in extremis i de forma forçada. I això ens ha de posar en guàrdia. Especialment perquè la prioritat a l'hora de decidir com s'executen les obres segueix en mans de l'estat espanyol, que podria per alentir el corredor real per a afavorir el fals que passa per Madrid.

En qualsevol cas però més Europa, doncs, ha significat menys Espanya. La barbaritat del sistema radial ha quedat així colgada per la lògica de l'Europa unida. És una lliçó que hem d'apreciar en el seu just valor.

I una altra: fa goig veure els dos presidents de la Generalitat i el del Govern Balear, més el de Múrcia, treballant junts i guanyant. Pot ser un senyal.

Mail Obert