Opinió

 

<74/169>

Vicent Partal

03.11.2011

I Rajoy comença a Castelldefels

La campanya electoral al parlament espanyol començarà d'ací a no gaires hores amb un fet històric: un dels dos candidats a a la presidència l'obrirà just a Catalunya. I no serà pas el del PSOE, sinó, més sorpresa encara, el del PP, Mariano Rajoy.

El capitost del PP ha triat Castelldefels per fer-hi el primer míting i la primera enganxada de cartells, si és que això es fa encara. És una decisió significativa. El PP acorrala el PSOE en el terreny més desfavorable bo i pregonant que, després del 20-N, potser serà difícil de tornar a dir que és un partit marginal a Catalunya. Fa quatre anys el Principat va donar el govern a Zapatero amb un resultat espectacular de 25 diputats del PSC, contra 8 del PP --i els populars no volen que això torne a passar.

El simbolisme de la tria, en tot cas, és gran. Sembla que el PP no ha gosat anar a Badalona, cert, però Rajoy obrirà campanya dins l'àrea metropolitana de Barcelona, on el PSOE era el rei, amo i senyor fins ahir. És un simple bluf? No ho crec. I si el PSOE té al davant una derrota històrica a Espanya, el PSC veu les orelles del llop de molt i molt a prop. I no passem per alt que, per primera vegada en unes eleccions a Catalunya, és possible que els dos grans partits espanyols ocupen les dues primeres places, cosa que no havia passat mai abans.

És per això, també, i qui sap si sobretot, que Rajoy ve anit a Castelldefels.

Mail Obert