Opinió

 

<74/169>

Vicent Partal

14.11.2011

Menys bipartidisme

Com més avança la campanya, més el partit socialista apareix, clarament, com un grup enfonsat. Els portaveus parlen de remuntada i que la distància no és tan gran com sembla, però és difícil d'amagar el volum de la derrota que són a punt a sofrir. A mans del PP, però també dels tercers partits.

Actualment tan sols 27 diputats del congrés espanyol no són membres del PSOE o del PP --d'un total de 350. Quatre anys abans, el 2004, eren 38, i més enrere, el 2000, eren 42. El segle passat, a les eleccions del 1996, va arribar a haver-hi 53 diputats que no pertanyien ni al PSOE ni al PP. Els nombres indiquen, doncs, que a cada elecció la pluralitat ha anat minvant.

Però aquesta tendència sembla que tornarà a canviar diumenge. Perquè les enquestes donen als tercers partits un marge de 45 diputats a 50, i poden doblar, probablement, els que hi ha ara.

Si aquest resultat arribàs a fer-se real diumenge, tornaríem als nivells de final de segle i s'alteraria, afortunadament, la tendència al bipartidisme, tan devastadora per a la democràcia.

Mail Obert