Opinió

 

<74/169>

Vicent Partal

08.11.2011

No és igual Rubalcaba que Rajoy. No. I a mi què?

El debat cara a cara entre dos dels candidats a les eleccions espanyoles no crec que haja aportat gran cosa. Rubalcaba va acorralar Rajoy amb una certa eficàcia, però Rajoy va aconseguir de no eixir del guió. A les xarxes socials, mentrestant, el rembombori contra l'espectacle era difícil de no sentir.

Els socialistes catalans, ben descol·locats, insisteixen aquests dies a fer una campanya al vell estil, repetint només que no és pas igual votar Rajoy que Rubalcaba. Segons que es va sentir ahir al vespre, és cert, i no em reca gens reconèixer-ho.

Rajoy va tenir una actuació molt pobra, obsedit a llegir fins i tot les respostes contràries i a evitar relliscades. I sobta pensar que aquest home serà, més que probablement, el pròxim primer ministre del regne d'Espanya --vuit anys després d'aquella enorme mobilització dels sms que aleshores va evitar-ho in extremis.

D'acord, doncs. Rubalcaba no és Rajoy. Però i què? Entre tots dos Rubalcaba sembla millor --únicament entre tots dos.

Perquè aquest és el problema principal: molts no ens en sentíem gens representants ni pel format del debat ni per allò que els candidats deien o callaven. I que conste que callaven molt. Ni una paraula sobre la relació entre el nostre país i Espanya, ni una paraula sobre la corrupció, ni una paraula sobre els indignats, ni una paraula sobre el procés de pau al País Basc. Per exemple.

PD. A tall d'anècdota, però significativa, el moderador va saludar en italià i en portuguès al principi, perquè hi havia gent d'Itàlia i de Portugal que seguien el debat. Costava tant de saludar també en català, per exemple?

Mail Obert