Opinió

 

<74/169>

Vicent Partal

15.09.2011

Deixadesa envers els 'minoritaris'

Avui, si no passa res, els partits dits 'minoritaris' sabran les condicions que els permetran de presentar-se a les eleccions --o que els ho impediran. Com és sabut, gràcies a la reforma pactada fa vuit mesos pels partits que ara seuen al congrés espanyol, els requisits per a presentar una llista electoral són més durs, de manera que molts tenen dificultats serioses per a poder participar en l'activitat electoral.

Encara ara ningú no ha explicat quin mal feia que es presentassen tota mena de partits i partidets a les eleccions. Ni, per tant, per què les condicions de participació s'han endurit. A les darreres eleccions espanyoles s'hi van presentar 98 partits o coalicions, de les quals únicament 13 van aconseguir representació parlamentària. Dit altrament, 85 partits o coalicions no van arribar a eixir. Molestaven? A mi, no m'ho sembla pas, però bé devien molestar algú, quan els 13 que ara seuen al congrés dicten una nova normativa per a fer més difícil encara la participació electoral.

Però és que, damunt, la normativa va acompanyada d'una escandalosa deixadesa envers els 'minoritaris'. Tanta que fins avui els partits no parlamentaris no sabran, segurament, les regles que hauran de complir si volen presentar-se a les eleccions del 20-N. Per exemple, hauran d'obtenir, probablement, el 0,1% de les signatures dels electors de cada província on vulguen presentar-se. Però, això, no ho han pogut fer encara i ara ho hauran de fer de pressa i corrents perquè vuit mesos després de l'aprovació de la reforma l'estat encara no s'ha dignat a explicar com es farà l'aprovació. Lamentable.

Mail Obert