Opinió

 

<163/169>

Vicent Partal

14.05.2004

El correu de Google

Ahir, a l'Internet Global Congress vaig conèixer el primer usuari de GMail, el polèmic correu gratuït que Google va obrint a la xarxa. Ja ho saben: una giga de bústia, però amb anuncis que t'apareixen segons el contingut dels teus mails personals. Nikolaj Nyholm, que és de qui parle, n'està encantat, del servei. Jo no el veig gens clar. Crec que el dret de la privacitat en queda molt tocat, i que això és perillós. I molt delicat de tractar.
Nyholm i jo participàvem amb Luís Rodríguez Roselló i Bill St. Arnaud en una de les sessions plenàries de l'Internet Global Congress, que fins avui es fa a Barcelona. Com que Nikolaj, en la seua intervenció, va explicar i ensenyar com n'està, de content, del correu de Google, alguns assistents, especialment David Boronat, varen exposar dubtes sobre si aquesta aplicació, a banda la novetat, seria bona o perillosa.
Què té de bo el GMail? És gratis. És immens (una giga de correus, no te l'acabes). Sembla que és molt ràpid. I molt ben classificat i presentat. En paraules de Nyholm, 'és la primera vegada que veig una aplicació web que és millor que no la convencional'. Molt bé. Però no hi ha res a dir sobre el fet que Google et pose anuncis segons el contingut dels teus correu? Pel meu amic danès això no és cap pega, perquè són màquines, no pas persones, que llegeixen el correu, i que això ja ho fan els routers quan encaminen els nostre missatges a un servidor qualsevol. Sí, d'acord. Els routers poden 'llegir' els nostres missatges. Els servidors els llegeixen perquè els han d'enregistrar; si no, nosaltres no els veuríem. Però no entenen res. Fins i tot és cert que els 'wemasters' dels nostres serveis de correus els podrien llegir, si volgueren actuar il·legalment. Però no és igual que 'em llegesquen' el correu en abstracte, especialment si ho fa una màquina, que me'l llegesquen per enviar-me anuncis relacionats. Si comente en un missatge que em trobe malament em posaran l'anunci d'una clínica a prop de casa? I si em burle del Reial Madrid? Em proposaran una bufanda antimadridista o una subscripció anual a El 9? I si dic que he descarregat una còpia poc legal de qualsevol programa de Microsoft, què faran? Proposar-me un anunci del meu advocat i de passada avisar Microsoft?
Bromes a banda, em sembla que Google ha traspassat una frontera que posa greument en crisi el dret de la privacitat. És cert que ningú no és obligat a apuntar-se al GMail i que et pots vendre l'ànima al diable, si vols. Però la batalla per assegurar uns àmbits indiscutibles de privacitat és responsabilitat de tots plegats. I Google, que tant he estimat!, em comença a semblar un Big Brother amenaçador.

Mail Obert