Opinió

 

<163/169>

Vicent Partal

14.04.2004

Alerta amb Zapatero

L'entorn de Rodríguez Zapatero no ha parat de gesticular aquests dies preparatoris del canvi de govern. Ell no diu practicament ni 'bon dia', però els seus no paren de dir coses i d'explicar per on es mourà les setmanes i mesos vinents el nou govern d'Espanya. I, francament, esperem que Zapatero siga més obert que no pas el seu entorn. Perquè, si no, patirem.
De moment tot quant hi ha són gestos d'aquells que els dos grans partits espanyols solen anomenar 'd'estat. És a dir, pactes amb el PP, perquè es veu que solament PSOE i PP són estat, encarnen l'estat. Especialment, els gestos van per la via que res no canviarà en política dita antiterrorista, que no saps si vol dir antinacionalista, vist l'ús que se'n va fer en la legislatura anterior. Resulta xocant que el PSOE es tanque tant en banda donant suport al model que varen crear PP i PSOE durant aquesta legislatura anterior, si tenim en compte que el PP va perdre el govern obsedit per aquesta política, que va portar fins al paroxisme més exacerbat.
Però sobta, sobretot, que no hi haja gestos de suport explícit del PSOE als grans temes del govern tripartit del Principat. Fins ara, de seleccions esportives, ni piu. De l'Ebre, es diu que hi haurà una nova política, però ningú no talla en sec les especulacions sobre els transvasament. I dir, per exemple, que sí a la reforma de l'estatut, afegint-hi immediatament que solament hi haurà vot afirmatiu si no es toca la constitució, no és pas allò que Zapatero va prometre en un míting de la campanya catalana. Ni de bon tros. En aquella ocasió va dir que acceptaria el nou estatut que li enviara el Parlament de Catalunya. Sense barreres ni fronteres, ni límits intocables. Si ara apareixen aquests límits, hem de convenir que aleshores no es creia que podia ser cap del govern i que prometia qualsevol cosa sense por. Dijous, i segurament divendres, començarem a veure quin peu calça aquest home.

Mail Obert