Opinió

 

<163/169>

Vicent Partal

06.05.2004

L'ambaixador Ronaldinho

V. Anjaiah Phil és un dels periodistes més coneguts del Jakarta Post, el diari en anglès de la capital d'Indonèsia. Durant la dictadura el Post es va guanyar la fama de ser el més liberal i ben informat dels diaris del país, tot i ser en anglès. I l'he fullejat per entendre millor el fenomen del radicalisme islàmic a l'Àsia. I què hi he trobat? En Ronaldinho! Resulta que la televisió indonèsia transmet gairebé cada setmana un partit del Barça, i que el club blaugrana, sobretot en Ronaldinho, causen sensació en aquest país. En Laporta deu tenir raó, quan assegura que el Barça és el nostre millor ambaixador. 'The Catalans' en diuen...
No m'ho esperava, certament, però ho saben tot. Fins i tot els preocupava que el Ronaldinho poguera anar-se'n del Barça. Incomprensiblement, no semblaven gens interessats pel líder, el meu València. Quan ho he manifestat, m'han mirat una mica estranyats, com si el món es limitara al Madrid de Beckham (Djakarta és plena d'anuncis seus sobre qualsevol cosa) i al Barça. Sembla que les televisions asiàtiques televisen poc els blanc-i-negres, però en canvi es fan un tip de blaugrana. I tot en obert. Quan he dit que, a casa nostra, els partits es transmetien, cada vegada més, en 'pay-per-view', Anjaiah ha rigut. 'Em pensava que això sols passava a Singapur', ha dit.
De la capacitat mediàtica del Barça com a emblema del país, en dóna fe la manera com ens hem conegut. Després de presentar-nos Anjaiah m'ha demanat si era espanyol. Li he dit que no, que era català. I ha reaccionat exultant: 'Yes! The Catalans! Barça!' Caram! A Sardenya, quan parles de catalans, entenen els algueresos, i ací sembla que parles de futbolistes. Però no és sols això. Potser perquè és periodista polític, té més informació que no pas la gent del carrer, però el cas és que el meu interlocutor sap perfectament que no podem suportar el Madrid, que el Barça expressa el nacionalisme català, i ha observat que al Camp Nou no hi ha mai banderes espanyoles. Més que suficient per a treure bona nota, encara que es faça un embolic raonable entre les estelades de triangle blau o groc i les quatre barres. No sap a què respon cada cosa. Li ho he explicat i ha entès millor per què no hi ha banderes espanyoles al Camp.
L'altre gran 'hit' del dia es diu Zapatero. Això de retirar les tropes ha estat valorat al món musulmà d'una manera sensacional. I Indonèsia és el país musulmà més gran del món. M'explica que durant la guerra de l'Afganistan hi va haver diferències entre els partits indonesis sobre la manera d'actuar, però que en el cas de l'Irac no hi ha hagut dubtes: tothom és contrari a 'l'agressió'. Ni una sola veu discordant. Els grans partits indonesis són dos partits nacionalistes, i dos o tres més, de base religiosa. Diu que és extraordinàriament estrany que es posen d'acord en res, però que la invasió de l'Irac els hi ha posats... i les meravelles d'en Ronaldinho, supose.

Mail Obert