Opinió

 

<163/169>

Vicent Partal

05.05.2004

Connectat, a Singapur

Aviat farà deu anys que vaig veure per primera vegada, en un lloc públic, una adreça d'internet. Va ser a Hamilton (Ontàrio), on, el 1995, els venedors de cases ja confeccionaven webs perquè es pogueren veure per dins. La meua sorpresa va ser enorme, perquè semblava que això de la xarxa era per a tècnics i prou. A vegades diria que em sorprenen coses, relacionades amb la tecnologia, que, a la gent més jove, li semblen absolutament innocents. Però ahir em va colpir la infrastructura de comunicacions de Singapur, especialment de l'aeroport. Podríem dir que és un territori de connexió total.
El meu vol va arribar a Singapur procedent d'Amsterdam. La veritat és que el vol és llarg i ni pel·lícules, ni mp3 enllaunats no acaben de fer passar l'estona acceptablement. Arriba un punt que estàs a desplaer, de tantes hores d'anar lligat allà dins. Per això, en el moment que es varen obrir les portes de l'aparell tots els passatgers ens afanyàrem a baixar en terra.
No sé si va ser casualitat, no ho crec, però la primera cosa que vaig veure va ser un policia de maneres rotundes i, darrere seu, uns seients amb ordinadors i connexió a internet. No m'hi vaig poder resistir i vaig fer un cop d'ull a la portada de VilaWeb. Però això sols era el principi. Sembla que Singapur vol esdevenir l'aeroport de referència de l'Àsia, al davant d'Hong-Kong i Narita. I els seus dirigents han considerat que convertir-lo en el primer ciberaeroport digne d'aquest nom és una manera de situar-lo en el mapa i de fer-lo més còmode als usuaris. Per això el desplegament és impressionant i absolutament visible. Tant que, onsevulla de la terminal que et poses, és difícil de no percebre a simple colp d'ull un senyal de connexió a la xarxa, un hotspot wi-fi ben vistós o un munt de serveis relacionats, que inclouen ordinadors especialment dissenyats per a videoconferències, consoles de jocs per a competir per parelles, assegudes en un còmode sofà, o impresores que funcionen per infraroigs i imprimeixen a distància. Em diuen que Singapur té una densitat de connexions immensa. M'ho crec, perquè tan sols el devessall de bits de l'aeroport ja és enorme ...i gratis! Que no ho havia dit encara: tot és debades. Fins i tot hi ha taules amb el cable d'Ethernet preparat perquè, tot just arribat, pugues endollar-hi el portàtil i navegar.
Ara que sembla que volen convertir l'aeroport de Barcelona en el principal hub de la Mediterrània, potser algú hauria d'imitar Singapur i entendre que, en cosa d'infrastructures modernes, no hi ha diferències raonables entre connectar àtoms (amb els avions) o connectar xips (amb la xarxa). Al final tot és unir un punt amb molts altres.

Mail Obert