Opinió

 

<163/169>

Vicent Partal

30.04.2004

Amb la Feria, conreant el vot ètnic

En política tabús i percepcions immobilistes duren estranyament. Fa anys algú es va creure que donar suport a la cultura andalusa era una manera de conrear un possible vot ètnic, que havia atès el primer Parlament recuperat del Principat amb dos diputats del Partit Socialista Andalús. No sé si de bona fe o per donar suport a qualsevol manifestació de la cultura espanyola al nostre país, com una manera d'aigualir-nos.
Però el cas és que durant anys la Feria de Abril, per exemple, ha tingut un tracte privilegiat que res més no ha tingut. I no solament per les escandaloses subvencions que s'hi han abocat. No solament per això: els nostres polítics 'els' tenen infinitat de detalls. N'hi ha prou de baixar al metro aquests dies per a veure'l entapissat de cartells convidant-nos a anar-hi; cartells pagats bitllo-bitllo per l'Entitat Metropolitana del Transport; o d'observar com el Fòrum, presumptament multicultural, s'inaugurarà pendent de la Feria.
Però, com que sembla que tot plegat ha anat massa lluny, ja fa uns quants anys que creixen les crítiques contra el servilisme a la Feria i al flamenquisme més estripat i menys real. Perquè tant de bombo i plateret arriba a ofendre els qui creiem que està molt bé que hi haja la Feria, però que alhora desconfiem de les intencions dels qui la fan créixer a cop de talonari i d'unes facilitats que les altres cultures del país, començant per la pròpia, no veuen ni en pintura.

Mail Obert