Opinió

 

<163/169>

Vicent Partal

29.04.2004

L’hora de transcendir el fundador

Els moviments polítics que tenen l’origen en una persona, o que s'hi identifiquen molt, solament es pot dir que s'han consolidat del tot quan la transcendeixen. Jordi Pujol és un home que té una curiositat intel·lectual insaciable i que atorga un paper important a les seues anàlisis de la història. De manera que estic segur que es deu haver fixat molt en la trajectòria del gaullisme francès a l’hora de planificar aquest transcendental congrés de CDC que ahir es va presentar. Sobretot perquè, salvant les distàncies degudes, és el procés polític que sembla més acostat a això que n'hem dit el 'pujolisme'.
CDC ha estat fins ara 'el partit d'en Pujol'. Era normal i raonable que fóra així, sobretot perquè ell era el president del govern i, per tant, tenia un pes institucional cabdal. La transició, molt ben dissenyada, va arribar a fer d’Artur Mas el guanyador de les últimes eleccions catalanes. Però el pacte tripartit ha foragitat CDC i CiU del poder.
Hi ha qui creu que això serà un greu entrebanc per a CDC. A mi, em sembla que pensar això és menystenir la força d’un moviment que, n'estic convençut, si és cert que beu de Jordi Pujol, també ho és que l'ultrapassa. I és això que farà important aquest congrés. Si els convergents saben construir un partit que transcendesca el seu fundador, tindran futur. Com és fàcil de demostrar fixant-nos en França, on el gaullisme ha transcendit, i de quina manera!, el general.

Mail Obert