Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Opinió

 

<149/169>

Vicent Partal

12.05.2005

Insensibilitats

La mentida d'Enric Marco, de presentar-se com una víctima dels camps nazis, és injustificable. Però posa en relleu la insensibilitat amb què la nostra societat ha tractat sempre els republicans víctimes de l'Holocaust. A Israel, per exemple, Yad Vashem fa anys que documenta amb noms i cognoms qui hi va morir i on. Tenen més de quatre milions de morts identificats i, per això mateix, dignificats. Ací Montserrat Roig, Rosa Toran i algú més han fet la feina que la societat i els governs no han fet. Tenim morts a les carreteres, des del 1936, i encara no en sabem el nom. I no sabem quins compatriotes nostres varen passar per l'infern nazi. Aquesta insensibilitat compta tant, crec jo, com la mentida d'Enric Marco.

Nosaltres com a societat no hem fet mai allò que havíem d'haver fet per preservar l'honor i la memòria de tots aquells qui varen morir víctimes del feixisme, en qualsevol de les seues variants. Hauríem d'haver fet molt més. Sobretot els nostres governs democràtics. Hauríem d'haver dedicat recursos intel·lectuals i econòmics a recuperar la memòria històrica. Perquè és un deute envers tots aquells qui perderen la vida per defensar els ideals de la democràcia contra el feixisme. Lamentablement, no hem fet res o quasi res. I això també ha permès episodis tan deplorables, tristos i dolorosos com la mentida d'Enric Marco.

Mail Obert