Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Opinió

 

<149/169>

Vicent Partal

10.05.2005

Putin

El món va reconèixer ahir, més clarament que mai, que la Unió Soviètica havia dut el pes de la guerra contra Hitler i que n'havia pagat el preu més alt. Però la cerimònia, impensable durant la guerra freda, va servir a Putin per presentar-se al poble rus com un gran dirigent. Un gran dirigent que, sorprenentment, va recuperar l'estètica soviètica entre els aplaudiments dels seus col·legues occidentals. A Txetxènia, mentrestant, les canonades no celebraven res perquè eren de debó. De guerra.

Per a Putin la jugada ha estat rodona. La gran presència de dirigents internacionals feia ressaltar el seu paper. La recuperació de l'estètica imperial soviètica donava arguments als qui encara somnien en un passat de repressió, però també de poder, en l'escena internacional. I allà al mig, ell es permetia de parlar de la nova Rússia com si fórem en un país democràtic i lliure. Aprofitar-se de la història en benefici personal és un truc dels més vells de la política, és cert. Però això no el fa pas menys deplorable.

Mail Obert