Opinió

 

<149/169>

Vicent Partal

04.05.2005

El guerrer de l'Arc de Sant Martí

'Rainbow Warriors' (Guerrers de l'Arc de Sant Martí) s'aplica avui a tot el món als activistes de Greenpeace. La denominació fou encunyada per Bob Hunter, un canadenc que es morí ahir, víctima d'un càncer. Hunter fou un dels fundadors de Greenpeace. L'organització que ell va ajudar a crear té moltes coses discutibles, però és evident que ha catalitzat l'opinió pública mundial en favor de l'ecologia. Avui, de fet, ningú no gosa passar per antiecologista. I això no és perquè sí. Sinó pel treball de molts, i de Bob Hunter el primer.

Sóc de l'opinió que la gent normal a la vida únicament té temps de fer una cosa important i prou. Hunter va optar per ser un Guerrer de l'Arc de Sant Martí. Ara, quan, a vegades, Greenpeace sembla més una multinacional que res, és fàcil d'acceptar els seus mètodes espectaculars de denúncia dels abusos ecològics. Però l'any 1971, quan es va fundar, no era tan simple. Defensar les balenes era poc menys que una barbaritat als ulls de la majoria de la classe política i econòmica. Però Hunter no va desdir. Ni tan sols quan els serveis secrets francesos feren volar el vaixell de Greenpeace que volia aturar les proves nuclears del Pacífic va desistir de la seua línia de treball. Ben altrament, constituí una organització innovadora en les formes i en el missatge. I la va fer créixer fins on va creure que era de ser-hi.
Hi insistesc: hi ha moltes coses de Greenpeace que no m'agraden. Per exemple, que tinga tanta sensibilitat ecològica ambiental i tan poca sensibilitat ecològica humana. Però això no m'impedeix de cap manera de mostrar el meu respecte a aquest canadenc que un dia va entendre que la destrucció del món era un dels grans problemes de la humanitat pel qual s'havia de lluitar. I ho va fer. Ho va fer amb un gran èxit i molta habilitat. I ho va fer d'una manera conseqüent. Que no és poc.

Mail Obert