Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Opinió

 

<148/169>

Vicent Partal

27.05.2005

No, de nou

Diumenge els catalans del nord i tots els ciutadans de l'estat francès votaran et tractat que estableix una constitució europea. A VilaWeb defensem des de fa mesos una actitud crítica envers aquest tractat, sobretot des d'una posició europeista que reconeix sense ambages tots els avenços aportats per la construcció de la Unió fins avui. Per exemple, és històric que per primera vegada el sud i el nord del nostre país puguen votar un mateix afer. No és pas sobre Europa, doncs, que discrepem, sinó sobre aquesta constitució concreta, que fa retrocedir la construcció de l'Europa ciutadana, i que tan sols reforça el poder i el predomini dels estats dins la Unió.

Diumenge els catalans del nord i tots els ciutadans de l'estat francès tenen la possibilitat de frenar aquest model de construcció europea que desfà el camí traçat per Maastricht. Diuen les enquestes que hi ha una possibilitat que el vot negatiu s'impose, tant al referèndum de diumenge com al que aquesta mateixa setmana es farà als Països Baixos. I hi ha qui diu que això fóra un desastre per a Europa. Ben altrament, fóra una demostració que la societat europea no està disposada a construir qualsevol cosa seguint cegament consignes i màrquetings. Una prova de democràcia, en definitiva.

Mail Obert