Opinió

 

<145/169>

Vicent Partal

21.07.2005

Guadalajara com a excusa

Del trist i dissortat accident mortal de l'incendi de Guadalajara, n'hi ha que en volen treure suc polític. D'una banda, Acebes i els seus atacant de forma infantil Zapatero. Se'ls veu tant la intenció que no fa gens d'efecte. Però hi ha un altre atac molt més subtil, també emprès amb l'excusa d'aquest fet. És l'atac a les comunitats autònomes. Aquests dies hem sentit massa polítics dient que el mal de l'incendi és que no dirigia les operacions el govern de debò, el de 'la nación'. No tinc intenció de defensar, precisament jo, les comunitats autònomes. Però, en aquest debat, hi ha trampa.

És ben curiós que es parle precisament de manca de capacitat autonòmica just en un àmbit en què la competència és de les comunitats autònomes i en què l'estat no pinta res, si no és per a donar suport. Ara, al pas que anem, tardarem pocs dies a sentir veus que reclamen una presència més consistent de l'estat en la gestió forestal. És a dir, una invasió, una altra, de les competències, aquesta vegada amb l'excusa terrible d'uns cadàvers atrapats pel foc. Ells, sempre a la que salta.

(Dos comentaris al marge. Primer: potser sí que no té sentit això de Castella - la Manxa, i que no hi ha la menor necessitat que siga autònoma... Segon: la política també compta i molt. Ara els socialistes sembla que només vegen Zapatero i això els fa privilegiar sempre la seua imatge immaculada, a costa d'actuacions vergonyoses, com la del president Maragall durant la visita de ZP al Carmel...).

Mail Obert