Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Opinió

 

<145/169>

Vicent Partal

19.07.2005

És possible de refer la transició?

Amnistia és una associació difícil d'entendre. A vegades ha callat tortures i maltractaments, amb l'excusa que la secció espanyola no pot parlar de les coses que passen a Espanya. Ara, en canvi, no té la menor dificultat a reclamar que es faça un judici al franquisme, que es reconsidere el pacte de la transició, que portava a l'oblit i al silenci, per assegurar el pas a la democràcia. Aquesta vegada no ha callat. I aquesta vegada hi estic d'acord.

Fa trenta anys que es va acabar el franquisme. Amnistia calcula que, sota aquell règim, van desaparèixer, si més no, trenta mil persones. Desapareguts que cal afegir als milers d'assassinats, des de Companys a Puig Antich, i als milions de represaliats. És molt de patiment, que trenta anys després encara viu soterrat. Però no ens enganyem: la transició es va fer com es va fer perquè els demòcrates no tenien prou força per a canviar de règim. Aquesta és la raó final del silenci. Ells, començant pel rei que Franco va nomenar, eren més forts. Si ara som més forts nosaltres, potser sí que és l'hora de canviar.

Mail Obert