| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 6 de maig de 2024


dimarts, 11 de març de 2008
>

Punt i a part.. La sortida de Puigcercós obre la guerra interna amb Carod pel lideratge d'ERC

Els republicans avancen el congrés al juny per elegir el president del partit i debatre l'estratègia que el 9-M ha qüestionat

F. ESPADA O.A.-ETXEARTE. Barcelona
La decisió del secretari general d'ERC, Joan Puigcercós, de sortir del govern per «reforçar el partit» ha donat ja el tret de sortida a la guerra interna que manté amb el president dels republicans, Josep-Lluís Carod-Rovira, pel lideratge d'Esquerra. Com a conseqüència del cop tan fort que la formació va rebre diumenge a les urnes, Puigcercós va comunicar la seva voluntat d'abandonar l'executiu en la permanent nacional d'ahir al matí, hores després que dirigents d'ERC acordessin avançar al juny el congrés que havien programat per a l'octubre. Els mals resultats en els comicis, en què ERC va perdre 5 diputats, han precipitat la crisi. Tant Puigcercós com Carod, que es va definir amb ironia com «l'home del govern», han accelerat la cursa electoral per guanyar-se la militància.


+ Joan Ridao, Joan Puigcercós i Josep-Lluís Carod-Rovira, després de l'executiva nacional d'ERC. Foto: QUIM PUIG

Després de la forta davallada que ERC va experimentar diumenge a les urnes, l'entorn de tots dos dirigents confirmava ahir que la pugna pel lideratge del partit ha esclatat. De fet, tot i que Carod i Puigcercós van comparèixer plegats amb el candidat d'ERC al Congrés, Joan Ridao, per comunicar la sortida del secretari general de l'executiu i l'avançament del congrés, la nit electoral es va viure amb molta fredor al quarter general d'ERC. Carod va abandonar abans de la mitjanit l'hotel barceloní on estava preparat el dispositiu de la nit electoral, però Puigcercós va mantenir una reunió amb membres de l'executiva i dirigents afins fins entrada la matinada. L'endemà, primer en la permanent i després en l'executiva, va fer pública la seva determinació de deixar l'executiu.

El secretari general d'ERC surt amb la convicció que el partit no podia afrontar la desfeta electoral sense emprendre una acció decidida. Públicament, Puigcercós va justificar la sortida adduint la necessitat de «reforçar el partit» i, a l'hora, mantenir la «força» al govern i respectar-ne el pacte. A ningú se li escapa, però, la imatge que per a molts militants d'ERC suposa la marxa de Puigcercós com a gest de valentia. Especialment quan alguns sectors critiquen obertament l'excessiva supeditació del partit als càrrecs governamentals per sobre de l'estratègia pròpia del partit. Així, mentre que Carod es manté al govern per consolidar-hi la «presència forta» d'ERC, com ell mateix va assenyalar, Puigcercós enfortirà el seu paper de dirigent del partit i coordinarà «el procés congressual» sense els lligams que comporta ser a l'executiu. No obstant això, fonts properes al president d'ERC descarten que la permanència a la Generalitat pugui perjudicar Carod. Ben al contrari, sostenen que entronca amb la seva concepció estratègica per al partit. El president dels republicans, que aposta per aclarir els lideratges a ERC, difondrà una imatge de compromís amb el govern, amb l'objectiu d'arrossegar ERC cap aquestes posicions, atenent a les diferències no tant estratègiques com tàctiques que diferencien la manera de fer dels dos dirigents. Les mateixes fonts apunten que, tenint en compte que serà el conjunt de la militància la que elegirà el president i secretari general en una jornada electoral prèvia al congrés, hi pot haver «sorpreses», malgrat el control majoritari que es pressuposa a Puigcercós.

Tots dos dirigents confien a beneficiar-se amb l'aplicació d'aquest sufragi universal de la militància. Conscients del pes que té el territori, Puigcercós no ha deixat de treballar-hi i Carod fa mesos que hi fa actes de proximitat en què exposa el seu projecte per al partit. També serà clau la posició que adoptin les JERC, que no preveuen definir-se a favor de cap candidat però sí que deixaran clara la seva aposta estratègica. En la cursa cap al congrés, a més, els sectors crítics han mantingut contactes en les últimes setmanes amb Carod i Puigcercós.



LA TRIA DEL CANDIDAT
A banda dels càrrecs a la direcció, el que hi ha en joc és la candidatura a la presidència de la Generalitat per a les pròximes eleccions al Parlament. Els dos sectors han intentat articular una sortida negociada: un relleu pactat entre tots dos dirigents. Però abans de les eleccions ja mantenien desacords profunds. Ara, amb la sortida de Puigcercós del govern, la situació es fa pràcticament irreversible. Així, en contra de la hipòtesi que uns mals resultats el 9 de març podien conduir els dos màxims dirigents dels republicans a fer pinya, totes les fonts consultades van indicar ahir que la decisió unilateral de Puigcercós de sortir de l'executiu fa impossible la reedició del tàndem a què Esquerra va recórrer en les eleccions al Parlament del 2006.

EL DEBAT ESTRATÈGIC
Quadres polítics de la formació independentista creuen que, tot i la voluntat de mantenir ERC al govern, es fa imprescindible i urgent un debat intern sobre l'estratègia i els lideratges del partit que els permeti refer-se de la derrota del 9-M i, sobretot, aturar la reculada constant que ERC ha experimentat en diversos comicis de l'última etapa. La davallada de diumenge ha deixat contra les cordes l'estratègia dels republicans d'avançar a costa d'esgarrapar vots al PSC, i que arriba a la màxima expressió en el pacte tancat amb els socialistes per governar el país. Segons fonts del partit, l'executiva va analitzar amb preocupació l'avenç del PSC, partit al qual alguns electors d'ERC han optat per fer confiança després que els republicans hagin situat el sobiranisme en el centre del debat polític, amb les reivindicacions del concert econòmic i la publicació de les balances fiscals com a exponents més visibles. Alguns dirigents subratllen que la davallada no ha de ser irreversible, tot i les dificultats evidents per reeixir-la. Ridao, que va assegurar que prendrà l'acta de diputat a la cambra baixa, va insistir a atribuir el descens electoral al vot anti-PP a què ha apel·lat el PSC, a la bipolarització de la campanya i a l'abstenció de part de l'electorat dels republicans. No obstant això, si bé veus significades d'ERC declinaven situar la reedició del tripartit com una de les causes de la pèrdua de vots, no dubtaven a atribuir-la a la incapacitat de marcar més perfil propi en el si del govern de Montilla, per la por de generar les convulsions que es van viure amb Maragall.
El congrés del juny serà el primer en què la militància elegirà el seu president i secretari general en un sufragi universal previ a l'assemblea, tal com va avançar aquest diari. Així ho manen els estatuts del partit, que es van modificar en l'anterior congrés d'Esquerra, el 2004 a Lleida, perquè el màxim nombre de militants pogués participar en la tria de la cúpula. Els efectes que aquest sistema pot tenir sobre els resultats finals són difícils de calcular. A banda d'accentuar el pes del territori, sembla indubtable que la distribució d'urnes a les comarques facilitarà la participació i, per tant, fa imprevisible la posició que adoptarà la militància de base. Serà el reglament del congrés, que hauria d'aprovar el consell nacional, el que establirà el mínim de signatures necessàries perquè els candidats es presentin a les primàries, que formen part del mateix procés congressual. Durant una jornada electoral, els locals del partit es convertiran en col·legis. Tal com estableixen els estatuts d'ERC, l'elecció de «la presidència i la secretaria general se celebrarà en votacions independents i separades».


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Punt i a part.. Els efectes de les eleccions espanyoles

>Punt i a part.. Montilla i ERC tanquen el relleu en cosa d'hores i garanteixen l'estabilitat del tripartit

>Punt i a part.. 15 mesos a Governació

>Punt i a part.. Cap de llista a Lleida

>Punt i a part.. Decisió sorprenent, però necessària

>Punt i a part.. ICV-EUiA modernitzarà les seves polítiques després de la davallada electoral, però Herrera no se sent castigat

>Punt i a part.. EI avisa que Esquerra no es reconciliarà amb l'electorat si no renegocia a l'alça el pacte d'entesa

>Punt i a part.. Carretero s'espera

>Punt i a part.. CiU demana a Montilla per què ERC fa de la «crisi de partit» una «crisi de govern»

>Punt i a part.. El PSC adverteix que els ciutadans s'han pronunciat a les urnes «per l'estabilitat»

>Punt i a part.. On és el català emprenyat?

>Punt i a part.. CiU acaba assolint l'onzè escó i aposta per «esperar i veure» què fa el PSOE

>Punt i a part.. Una plataforma de CDC creu que Duran consolida el mal resultat

>Punt i a part.. ERC i ICV-EUiA descarten aliar-se per formar un grup parlamentari al Congrés

>Punt i a part.. Sirera, «preocupat» per l'estabilitat del tripartit, demana «sentit comú» als partits de govern

>Punt i a part.. Zapatero, obert al diàleg amb CiU i el PNB

>Punt i a part.. «És socialista, la nena de Rajoy»

>Punt i a part.. «No hem sabut convèncer que no som anticatalans»

>Punt i a part.. L'alcaldessa de Còrdova diu que no succeirà Llamazares al capdavant d'IU

>Punt i a part.. La clau ha estat Catalunya

>Punt i a part.. El camí cap al bipartidisme

>Punt i a part.. El PP guanya les eleccions al Senat en obtenir 101 dels 208 escons en joc

>Punt i a part.. Ni Zapatero, guanya a Sarrià

>Punt i a part.. Les obres del TAV, sense càstig al PSC

>Punt i a part.. Fracàs de Ciutadans i del grup resultant de l'escissió de la xenòfoba Plataforma per Catalunya als municipis on va assolir edils en les municipals

>Punt i a part.. El PP va ser la segona força a les comarques més poblades de Barcelona

>Punt i a part.. Hereu diu que amb el triomf de Rodríguez Zapatero «Barcelona s'ha salvat d'una amenaça»

>Vallès. El PP venç ERC a Sabadell

>Vallès. El Vallès perd un diputat a Madrid

>Vallès. El PSC manté l'hegemonia al Vallès obtenint 7.600 vots més que el 2004

>El govern no ha de ser un dany col·lateral en la «guerra» d'ERC

>11 de març, quatre anys després

>Punt i a part.. El PSC es manté líder a les grans ciutats gironines, però a Banyoles ERC cedeix el primer lloc a CiU

>Punt i a part.. La «lletra petita» del 9-M

>Punt i a part.. ELS RESULTATS, PER BARRIS

>Punt i a part.. A Olot, 31 de 45.

>Punt i a part.. A Blanes, la meitat més un.

>Punt i a part.. El PSC guanya a tots els barris excepte al Mercadal i l'Eixample, on l'avança CiU

>Punt i a part.. El PP, segona força a Castelló, Roses i Avinyonet de Puigventós

>Punt i a part.. Sense matisos a l'avenç socialista

>Punt i a part.. L'«emotivitat» del vot anti-PP

>Punt i a part.. ERC, la gran derrotada

>Punt i a part.. Els socialistes, millor que el 1982

>Punt i a part.. El PSC conquereix l'Eixample i fa que tots els barris de Tarragona siguin socialistes

>Punt i a part.. El PSC continua sent la força més votada a la Ribera d'Ebre

>Punt i a part.. Els socialistes també guanyen a la Terra Alta tot i que CiU es manté

>Punt i a part.. El PSC s'imposa a tots els pobles del Montsià menys a Masdenverge

>Punt i a part.. ERC perd 6.000 vots al Baix Ebre

>Punt i a part.. L'Ebre reforça el domini socialista a canvi de la caiguda sobtada d'ERC i ICV

>Punt i a part.. Victòria socialista en tots els barris

>Punt i a part.. El PP ja avança CiU

>Punt i a part.. Els votants d'ERC, a casa

>Punt i a part.. La primera vegada per al PSC

>Punt i a part.. El PSC suma a l'Alt Camp

>Punt i a part.. El PSC confirma i augmenta l'hegemonia a Reus i el PP es cola en la segona posició

>Punt i a part.. Menys participació

>Punt i a part.. El PSC guanya CiU i ERC en set pobles

>Barcelonès Nord. Tiana aposta pel PSC i CiU

>Barcelonès Nord. La bipolarització es nota a Montgat

>Barcelonès Nord. El PSC i l'Entesa arrasen a Badalona i Maite Arqué ja és escollida senadora

>Barcelonès Nord. El PSC proclama Jordi Serra alcaldable

>Barcelonès Nord. Sant Adrià renova la seva confiança en el PSC tot i el mínim ascens del PP

>Barcelonès Nord. Els socialistes acaparen més d'un 60% dels vots a Santa Coloma

>Guerra oberta a ERC

>Guerra oberta a ERC

>Guerra oberta a ERC

>Guerra oberta a ERC

>Guerra oberta a ERC

>Punt i a part.. «Aviat retornaran els papers particulars de l'Arxiu de Salamanca»

>Punt i a part.. «Era el que m'hi jugava més»

>Punt i a part.. «Treballaré en el partit, tinc un compromís ferm amb el PP»

>Punt i a part.. «El proper govern serà monocolor»

>Punt i a part.. «Ara potser deixaré de sentir-me més d'un comentari masclista»

>Punt i a part.. «Anar al Congrés és per a mi una gran responsabilitat»

>Punt i a part.. «Representaré la perspectiva rural»

>Punt i a part.. «Hem de fer pinya amb la resta de diputats en les qüestions clau»

>Punt i a part.. «El vot del sentiment ens ha perjudicat més que el de la gestió»

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.