| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 26 de maig de 2024


dimarts, 11 de març de 2008
>

Punt i a part.. El PSC confirma i augmenta l'hegemonia a Reus i el PP es cola en la segona posició

ERC obté uns resultats catastròfics a la capital del Baix Camp mentre que CiU, tot i la davallada, resisteix la bipolarització

NATÀLIA BORBONÈS. Reus
El PSC s'ha imposat una vegada més a Reus en les eleccions generals de diumenge. Amb els 20.689 vots que ha obtingut, ha millorat en 1.026 els resultats de fa quatre anys (tot i que el 2004 l'augment va ser més espectacular, amb 4.650 vots nous), ha pujat quasi cinc punts percentuals i manté les distàncies que el separen de CiU i el PP, dos partits que gairebé han empatat en la segona posició (només els han separat vuitanta vots), gràcies a les 611 paperetes que han guanyat els populars i a les 293 que ha perdut la federació nacionalista. La clatellada que ha rebut ERC (ha perdut 5.211 vots), per la seva banda, continua la tendència al descens que el partit ja va iniciar a Reus en les eleccions municipals del maig del 2007. Iniciativa per Catalunya també en perd, però no tants.


Partits
2008
2004
34.786
40,87
30.517
34,74
19.148
22,5
18.897
21,51
16.907
19,87
15.502
17,64
7.999
9,4
17.179
19,55
2.820
3,31
3.401
3,87
BAIX CAMP
Cens: 123.860 Abstenció: 30,73%
Vots: 85.674(69,27 %) En blanc: 1.248

La bipolarització i el vot útil han contribuït perquè ERC hagi patit diumenge una autèntica catàstrofe electoral, en la qual Reus no n'ha estat cap excepció. Però la pertinença al tripartit que governa la Generalitat i, ja fa molts anys, l'Ajuntament de Reus, és un altre dels factors que s'haurien de tenir en compte a l'hora d'interpretar en clau local el fet que ERC hagi obtingut uns resultats calamitosos, i dels quals ja en va ser un símptoma la davallada del partit a les eleccions municipals de maig de 2007. El PSC, per la bipolarització, pels rèdits que treu en la gestió del tripartit i tal vegada també per la condició de reusenc del cap de llista, Francesc Vallès, no sols ha mantingut el tipus en aquestes eleccions, sinó que ha tret 10.733 vots més que CiU i 10.729 més que el PP, els seus immediats perseguidors. Els socialistes s'han imposat a dotze dels tretze col·legis electorals de Reus (el CEIP Joan Rebull continua sent un feu convergent), tot i que, si es compara amb els resultats de 2004, han tingut pèrdues lleugeres de sufragis al Ciutat de Reus, Pompeu Fabra, Rosa Sensat i Teresa Miquel.

El PP s'ha situat en segona posició però frec a frec amb CiU, del qual només l'han separat vuitanta vots (fa quatre anys, CiU els va superar amb 900 vots). Els populars han aconseguit 9.960 vots, 611 més que en les generals del 2004 (quasi tres punts més), i han estat la segona força a vuit col·legis electorals, tres més que fa quatre anys. El PP, doncs, ha fet els deures a la ciutat de Reus en detriment dels convergents, que han perdut dos punts (293 vots menys que fa quatre anys) i només s'han mantingut com la força més votada al col·legi Joan Rebull, perdent, en conseqüència, l'hegemonia al Prat de la Riba (en favor del PSC), col·legi que normalment donava bons rèdits a CiU. Tot i així, la coalició, encapçalada per un prou desconegut a Reus Jordi Jané, ha perdut menys vots que el 2004, en què en va deixar de tenir 1.715 respecte del 2000 i es pot dir que ha sabut resistir pels pèls la bipolarització entre socialistes i populars a l'Estat i a Catalunya, tot i que el PP li hagi menjat terreny.



QUARTA POSICIÓ


Però el cas més greu és el d'ERC. Els republicans, que el 2004 van aconseguir uns resultats prou espectacular en sumar 6.386 vots respecte dels que havien aconseguit el 2000, els ha perdut gairebé tots en aquesta contesa, en concret, 5.211, set punts percentuals. Figura com la quarta força més votada a tots els col·legis, amb davallades importants de vots a tots ells, en la majoria dels casos de més del 50 per cent. Queda clar que ERC no ha sabut mobilitzar el seu electorat i fins i tot la seva militància, prou activa a Reus, malgrat la vinculació històrica del partit a la ciutat i els orígens amb la comarca d'alguns dels seus dirigents actuals (Josep Lluís Carod-Rovira i Ernest Benach).

Finalment, ICV-EUiA també va patir diumenge a Reus. La tercera força del tripartit municipal ha perdut 486 vots respecte del 2004, un fet al qual també ha contribuït la discretíssima campanya electoral que els ecosocialistes van fer a la ciutat, amb un cap de cartell, Lluís Suñé, del tot desconegut a la capital del Baix Camp. També fa quatre anys, la bipolarització entre socialistes i populars a l'Estat espanyol va ser extrema, però tant ERC com ICV-EUiA la van resistir molt millor que aquesta vegada, fins amb molt bona nota.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Punt i a part.. Menys participació

>Punt i a part.. El PSC guanya CiU i ERC en set pobles

>Punt i a part.. La sortida de Puigcercós obre la guerra interna amb Carod pel lideratge d'ERC

>Punt i a part.. Montilla i ERC tanquen el relleu en cosa d'hores i garanteixen l'estabilitat del tripartit

>Punt i a part.. Decisió sorprenent, però necessària

>Punt i a part.. ICV-EUiA modernitzarà les seves polítiques després de la davallada electoral, però Herrera no se sent castigat

>Punt i a part.. El PSC adverteix que els ciutadans s'han pronunciat a les urnes «per l'estabilitat»

>Punt i a part.. «Anar al Congrés és per a mi una gran responsabilitat»

>Punt i a part.. «Hem de fer pinya amb la resta de diputats en les qüestions clau»

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.