| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 25 de maig de 2024


dimarts, 11 de març de 2008
>

Punt i a part.. El PSC conquereix l'Eixample i fa que tots els barris de Tarragona siguin socialistes

El PP es consolida com a segona força davant de CiU, i la patacada se l'endú ERC, que perd la meitat dels vots

SERGI CASADO. Tarragona
Tarragona és més socialista que mai i tots els seus barris, també. El partit que lidera Josep Fèlix Ballesteros ha pujat de gairebé deu mil vots en vuit anys, unes xifres que contrasten amb la davallada de la resta de formacions polítiques, cada cop més distanciats del gran triomfador la nit de diumenge, amb l'excepció del PP, que manté el tipus. En l'àmbit intern, el PSC ha arrabassat l'Eixample a CiU, que queda sense ser referència en cap barri i que, a més, continua en tercera posició darrere del Partit Popular, que es consolida en segona posició. Això deixa els socialistes manant en els dotze barris, sobretot a Bonavista, Campclar, Torreforta, la Part Alta, Sant Pere i Sant Pau, barris marítims, Sant Salvador i la Canonja, que continuen sent clars feus socialistes.



Igual que qualsevol estadística, els resultats electorals també poden tenir múltiples interpretacions. A la ciutat de Tarragona, però, és complicat fer cap valoració que no faci referència a la victòria abassegadora del PSC. Per primer cop, el partit de l'alcalde Ballesteros és la formació més votada en tots els barris després que l'Eixample, feu de Convergència i Unió, i l'únic que es mantenia aliè al control socialista fins als darrers comicis, també hagi caigut a mans dels socialistes. Després del 9-M el mapa polític que s'escenifica a Tarragona constata el creixement del PSC i la davallada de la resta de formacions polítiques, principalment d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), que ha perdut la meitat dels seus electors i ha vist com la crescuda del 2004 ha quedat en pura anècdota.

El Partit Popular també perd vots, però en canvi presenta un percentatge de sufragis 2 punts superior al de fa quatre anys. Això, unit al descens de CiU, referma els populars com la segona força amb més representació a la ciutat, i confirma l'augment lent però constant que ja va iniciar el 2004. CiU ha deixat pel camí votants i percentatge, una circumstància que situa el partit de Joan Aregio com a tercer en discòrdia i el distancia cada cop més del quadre socialista.



TRIOMF ESPECTACULAR
Si el PSC s'ha imposat amb autoritat, en algunes zones de la ciutat, el seu triomf quasi ha estat insultant, i ha confirmat una supremacia que repeteix des de fa anys. A Bonavista ha obtingut el seu pic més alt amb un 65,14 per cent dels sufragis, tot i que l'augment més espectacular de l'ús de la papereta dels socialistes va ser a Torreforta, amb un 61,16 per cent dels vots, quasi 7 punts més que en les eleccions del 2004. El tercer gran feu socialista és Campclar, que queda a un pas del 60 per cent, però que també constata l'augment. En el barri de Ponent, però, el PP ha estat el partit que ha experimentat el creixement més alt, i ha deixat constància que els seus ideals polítics continuen tenint un pes específic important.

EL PP PUJA, PERÒ MENYS
De fet, el bipartidisme que ha impregnat tota la campanya electoral arreu de l'Estat també ha contribuït que el Partit Popular hagi recollit bona part dels votants que finalment van optar pel vot útil i van descartar donar el seu suport al partit de Zapatero. Així, doncs, la formació popular –que està a l'oposició del consistori tarragoní juntament amb CiU– és la segona més votada a 9 dels 12 barris, mentre que CiU ho és en els altres tres (Part Alta, Eixample i Llevant).

ICV-EUIA, CAP AVALL
Els quasi mil vots que ha perdut la formació ecosocialista respecte del 2004 també exemplifiquen amb claredat la bipolarització de la campanya. Només ha pujat en vots a la Part Alta, on segurament han esgarrapat sufragis a Esquerra Republicana. En la resta de zones de la ciutat ha anat deixant vots, i ha escenificat un descens gradual de confiança per part dels seus electors.

L'ABSTENCIÓ, SIMILAR
L'índex de participació més elevat es va enregistrar a Llevant, amb prop d'un 78 per cent, mentre que el barri que va tenir una major abstenció va ser Bonavista, amb el 65,77 per cent. La mitjana a la ciutat va ser del 71,38; cinc punts menys que en els comicis del 2004.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Punt i a part.. L'Ebre reforça el domini socialista a canvi de la caiguda sobtada d'ERC i ICV

>Punt i a part.. El PSC suma a l'Alt Camp

>Punt i a part.. El PSC confirma i augmenta l'hegemonia a Reus i el PP es cola en la segona posició

>Punt i a part.. La sortida de Puigcercós obre la guerra interna amb Carod pel lideratge d'ERC

>Punt i a part.. Montilla i ERC tanquen el relleu en cosa d'hores i garanteixen l'estabilitat del tripartit

>Punt i a part.. Decisió sorprenent, però necessària

>Punt i a part.. ICV-EUiA modernitzarà les seves polítiques després de la davallada electoral, però Herrera no se sent castigat

>Punt i a part.. El PSC adverteix que els ciutadans s'han pronunciat a les urnes «per l'estabilitat»

>Punt i a part.. «Anar al Congrés és per a mi una gran responsabilitat»

>Punt i a part.. «Hem de fer pinya amb la resta de diputats en les qüestions clau»

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.