| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 28 d'abril de 2024


divendres, 25 d'abril de 2003
>

El Síndic de Greuges afirma que vetlla perquè no es produeixin enfrontaments lingüístics

No té cap queixa sobre l'ensenyament del castellà a Catalunya

EFE . Barcelona
El síndic de greuges, Anton Cañellas, va declarar ahir, en referència al decret del Ministeri d'Educació que incrementa el nombre d'hores lectives de castellà als col·legis, que la seva prioritat és que no es produeixin enfrontaments per motius lingüístics, però també que «no es facin passos enrere en la normalització del català». Cañellas va presentar a la comissió parlamentària del Síndic de Greuges l'informe de la seva actuació de l'any passat.


+ El Síndic de Greuges va presentar l'informe de la seva actuació de l'any passat.  Foto: INTRA-ACN
El Síndic de Greuges va assegurar, en declaracions als periodistes, que «de moment no tinc cap queixa» sobre l'ensenyament del castellà a Catalunya i no obstant això «encara hi ha molts aspectes de la llei de normalització que no s'han arribat a aconseguir». «De moment, no tinc cap queixa que els nens catalans no aprenguin castellà», va dir Cañellas, que va puntualitzar que «encara no coneixem exactament la proposta i no l'hem abordat, però crec que molts aspectes de la llei de normalització lingüística no s'han arribat a aconseguir, i nosaltres estem insistint en aquest tema, en temes de normalització lingüística». El síndic va posar com a exemple la poca utilització del català «en les noves tecnologies, on moltes vegades no es tenen en compte els drets lingüístics garantits en la Constitució». Preguntat pels periodistes sobre si la seva institució recorrerà d'ofici contra el decret del Ministeri d'Educació, Cañellas ha dit que «no els puc donar una valoració definitiva de les repercussions que pugui tenir», i va insistir que la prioritat a Catalunya «és que volem que no es produeixi cap guerra, cap enfrontament per motius lingüístics, aquesta és la meva gran preocupació i entre tots hem d'evitar que es produeixi». «Per aquest motiu -va afegir el defensor del poble català- totes les mesures que es prenguin han d'estar ben fetes, amb bon criteri, però tenint en compte que no perjudiquin ni provoquin situacions conflictives». El síndic va recordar que ell va participar activament en l'elaboració de la primera llei de normalització lingüística del català. El president de la Generalitat, Jordi Pujol, va acusar la ministra d'Educació, Pilar del Castillo, de «mentir» sobre la situació del castellà a Catalunya i de «no respectar» «l'esperit amb què es va fer la Constitució i l'Estatut». Pujol va qualificar de «tornada enrere en la història d'Espanya cap a plantejaments minoritaris, homogenis, centralitzadors i anticatalans» l'aplicació del decret d! 2augment d'hores lectives de castellà als col·legis de Catalunya. La portaveu del PPC al Parlament, Dolors Nadal, va dir ahir que Jordi Pujol utilitza un «dramatisme que no es correspon amb la realitat» per oposar-se al decret del govern estatal sobre l'ensenyament del castellà a l'escola pública. En roda de premsa al Parlament, Nadal ha mostrat la seva «sorpresa» pel fet que Pujol acusés la ministra de Cultura de «mentir» sobre la situació del castellà a Catalunya i el PP de voler que «el català estigui en perill». En aquest sentit, Nadal va remarcar que «ni el català ni el castellà estan en perill» i que el decret del Ministeri d'Educació sobre el nombre d'hores de castellà que s'han d'impartir en l'educació primària només pretén garantir el coneixement ple de les dues llengües.

 NOTÍCIES RELACIONADES

> Álvarez-Cascos ratifica que el tram del TGV entre Montpeller i Perpinyà no estarà llest fins al 2015-2020

> El canvi educacional

> Socialistes de Catalunya i socialistes espanyols

> Cap de setmana esperançador

> Atemptat suïcida a Israel un dia després de l'acord per formar el nou govern palestí

> Garner anuncia que la setmana que ve es crearà un govern format per iraquians

> Posen en quarantena un hospital de Pequín a causa d'un brot epidèmic de pneumònia atípica

> El Suprem diu ara que no ha ordenat la dissolució de Sozialista Abertzaleak però demana informació sobre el grup

> Vilanova-Bucarest: 2.800 quilòmetres de cable

> Iberdrola diu que l'opa de Gas Natural «posa en perill» el subministrament energètic

> El Síndic de Greuges afirma que vetlla perquè no es produeixin enfrontaments lingüístics

> El síndic no té queixes sobre l'ensenyament del castellà

> El síndic no té queixes sobre l'ensenyament del castellà

> El síndic no té queixes sobre l'ensenyament del castellà

> El mateix recorregut, en menys temps

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.