| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 25 d'abril de 2024


divendres, 25 d'abril de 2003
>

Garner anuncia que la setmana que ve es crearà un govern format per iraquians

Dur enfrontament entre els EUA i el secretari general de les Nacions Unides

PILAR ESTEBAN / EFE . Ginebra
El general retirat nord-americà Jay Garner, encarregat de dirigir la reconstrucció de l'Iraq després de la guerra, va prometre ahir a Bagdad la formació d'un govern la setmana que ve que representi tots els iraquians. Tots els ministeris, segons va dir, estaran dirigits per un ministre iraquià, que serà supervisat per un coordinador nord-americà. A més, va prometre que els ingressos petroliers seran destinats a la reconstrucció del país. Hores abans, els representants dels EUA van protagonitzar un dur enfrontament amb el secretari general de l'ONU a la Comissió de Drets Humans de Ginebra.


+ Jay Garner, durant una visita que va fer ahir en un palau a Bagdad.  Foto: EPA.
Després de la reunió que va mantenir amb 60 líders locals, tecnòcrates i acadèmics per tractar el restabliment de l'ordre a l'Iraq, Garner no va precisar si ell mateix o un iraquià encapçalarien el govern interí, però va deixar clar que Ahmad Xalabi, cap del Congrés Nacional Iraquià i considerat molt pròxim a la Casa Blanca, no és el candidat dels Estats Units per dirigir l'Iraq. «El nostre propòsit és començar un procés que finalitzi amb un sistema democràtic. Un govern que sigui un mosaic de la societat iraquiana», va dir. També va explicar que si un ministeri ha quedat destruït en la guerra, s'ubicarà en un altre lloc i se'l dotarà de l'equip necessari. En el pla econòmic, els EUA també s'afanyen a restaurar la situació anterior a la guerra. De fet, Garner va anunciar que s'ha recomençat, de manera parcial, la producció petroliera i de gas tant al nord com al sud de l'Iraq i que s'estaven bombant uns 175.000 barrils al dia. «El petroli està destinat al consum interior per respondre a les necessitats dels iraquians i no s'exportarà», va precisar. Hores abans, el secretari general de l'ONU, Kofi Annan, va demanar a les potències ocupants de l'Iraq que compleixin les convencions de Ginebra. Seguidament la cap de la delegació nord-americana a la Comissió de Drets Humans i l'ambaixador dels EUA davant l'ONU van criticar-lo durament per haver-los cridat l'atenció sobre aquest tema. Annan també va recordar que la decisió de fer la guerra sense l'autorització del Consell de Seguretat ha creat profundes divisions.

 NOTÍCIES RELACIONADES

> Posen en quarantena un hospital de Pequín a causa d'un brot epidèmic de pneumònia atípica

> El Suprem diu ara que no ha ordenat la dissolució de Sozialista Abertzaleak però demana informació sobre el grup

> Vilanova-Bucarest: 2.800 quilòmetres de cable

> Iberdrola diu que l'opa de Gas Natural «posa en perill» el subministrament energètic

> Cap de setmana esperançador

> Socialistes de Catalunya i socialistes espanyols

> El canvi educacional

> El mateix recorregut, en menys temps

> El Garraf té 19.000 desplaçaments diaris en tren segons Renfe

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.