| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 16 de maig de 2024


dimarts, 11 de setembre de 2001
>

Joan Rigol diu al Maresme que la Diada s'ha de viure amb un peu enrere i mirant el futur

El president del Parlament inaugura a Sant Pol el primer monument en memòria de Carrasco i Formiguera, afusellat el 1938

R. BEGINES / L. JUANOLA . Sant Pol / Arenys de Munt
El president del Parlament de Catalunya, Joan Rigol, va dir ahir al Maresme que el país ha de viure l'Onze de Setembre «amb un peu mirant enrere i mirant el futur». Segons Rigol, els reptes han de ser cohesionar el país, fer més integradora la cultura i aconseguir que tothom s'hi guanyi bé la vida. Rigol va visitar Arenys de Munt, on va estrenar les reformes de l'ajuntament, i va acabar el recorregut a Sant Pol per inaugurar el monument en homenatge al polític d'Unió afusellat per Franco el 1938 Manuel Carrasco i Formiguera. Rigol va destacar l'altruisme de Carrasco i Formiguera, de qui va dir que va ser un polític ple de moral. Aquest és el primer monument que l'advocat i polític té a Catalunya.


+ A dalt, una imatge de l'escultura dedicada a Carrasco i Formiguera amb l'autora de l'obra, Carme Fadó. A sota, el president del Parlament de Catalunya, Joan Rigol, a Arenys de Munt.  Foto: L.J. / R.B.
Manuel Carrasco i Formiguera té des d'anit una escultura al final del passeig de la Punta de Sant Pol de Mar, molt a prop de la casa on ell va estiuejar durant anys. El monument de Sant Pol, el primer que l'advocat i polític té a Catalunya, es va inaugurar ahir amb la presència del president del Parlament de Catalunya, Joan Rigol, del conseller de Treball, Lluís Franco, de la plana major d'UDC, del portaveu del PNB al Parlament Basc, Joseba Egibar i de familiars de Carrasco, entre d'altres. L'obra representa un mapa de Catalunya amb les quatre barres sobre el qual hi ha un mapa d'Euskadi i un llibre, que fa referència a la seva professió d'advocat. L'escultura, feta per l'artista de Sant Pol, Carme Fadó, és de bronze i per darrere simula un vaixell, que és una referència al moment de la seva detenció per les tropes franquistes. En el transcurs de l'acte, que es va fer després d'una ballada de sardanes multitudinària, l'alcalde de Sant Pol, Francesc Pomés, va fer una defensa encesa del dret a l'autodeterminació: «A tots aquests que ens diuen que España va bien els hauríem de respondre que Cataluña iría mejor, si España la dejara», va emfasitzar. Hores abans, Joan Rigol va tallar la cinta inaugural del nou ajuntament d'Arenys de Munt, acompanyat de l'alcalde, Andreu Majó, i dels regidors de la corporació. Rigol va visitar les noves instal·lacions i va escriure una dedicatòria al llibre d'honor en què demana que mai no es perdi de vista el qui necessita ajuda. L'Ajuntament ha traslladat les àrees d'atenció al ciutadà a la planta baixa per fer-les més accessibles. A la sortida, van mostrar a Rigol una exposició amb tres rellotges antics fabricats a Arenys de Munt que s'ha instal·lat a l'entrada de la casa de la vila amb motiu de la inauguració. A continuació, a la masia de Can Borrell, el president del Parlament de Catalunya, Joan Rigol, va explicar l'evolució que ha fet Catalunya des d'aquell Onze de Setembre de 1714 en què ho va perdre tot fins ara. «Hem de fer un país cohesionat», va dir el president del Parlament i va demanar que la Diada es visqui amb plena de consciència del passat però sense perdre de vista el futur.

 NOTÍCIES RELACIONADES

> Carod-Rovira enceta la Diada sopant a Teià

> Més adhesions al manifest a favor de l'autodeterminació

> Tots excepte ERC a Tarragona

> Les Terres de l'Ebre programen els actes propis de la Diada pensant en el riu

> Jordi Carbonell pronunciarà el discurs institucional de la Diada a Reus

> Les sardanes i els castells van obrir ahir la celebració de l'Onze de Setembre a Valls

> La Vella descarrega per la Diada la tripleta, i la Joves el primer tres de nou

> Es pot fer d'una altra manera

> La prudència ens ha fet traïdors

> Un record per al sentiment patriòtic que va portar 4.000 persones a la Devesa

> Un manifest que encoratjava a no deixar el camí de la lluita

> Nadal diu que la significació de la Diada ha de servir per fer que Catalunya camini cap a l'autogovern

> Pujol apel·la a l'autoexigència i a la voluntat ciutadana per millorar el país

> «Cal que algun dia deixem de ser un poble derrotat»

> «El termòmetre nacional del 76 no es pot comparar amb el d'ara»

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.