| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 16 de maig de 2024


dimarts, 11 de setembre de 2001
>

Un manifest que encoratjava a no deixar el camí de la lluita

PURI ABARCA .

+ Diferents moments de l'acte que es va celebrar a la Devesa, entre els quals hi ha la lectura del manifest a dalt, a l'esquerra , que va fer Salvador Sunyer.  Foto: PRESÈNCIA.
Durant la celebració al Camp de Mart, Salvador Sunyer, exsenador i exalcalde de Salt, va llegir el manifest redactat per Francesc Ferrer amb el qual els organitzadors de l'acte van voler fer arribar el seu missatge als assistents: «Avui, Catalunya commemora el 262è aniversari de l'ocupació de la nostra terra per les tropes borbòniques de Felip V i de l'anul·lació de les lleis i constitucions amb les quals, els catalans, ens governàvem. Avui, rememorem l'11 de Setembre de 1714, data en la qual culmina a Catalunya un procés d'aniquil·lació llargament congriat.» El manifest feia un ampli repàs històric dels fets que van portar a l'opressió del poble català i destacava la seva resistència al llarg dels segles. El document finalitzava amb reconeixements a catalans que van lluitar pel país i la reivindicació que fossin restituïdes les llibertats democràtiques: «Avui, el clam és unànime: Tots reclamem el restabliment de les llibertats democràtiques i nacionals que han de permetre a tothom viure amb dignitat, amb llibertat i democràcia; que han de bandejar per sempre l'especulació, l'explotació de l'home, la destrucció de la natura, la corrupció administrativa, i han de fer possible la justícia social, l'emancipació de les classes populars, i la millora de la qualitat de vida, de la sanitat i de l'educació.» «Reclamem l'anul·lació del decret del 5 d'abril de 1938 i el restabliment dels principis i institucions configurats en l'Estatut de 1932, és a dir, el Parlament de Catalunya, el Tribunal de Cassació i el govern i la presidència de la Generalitat, com a pas previ per a l'exercici del dret d'autodeterminació. (...) Que l'exemple dels patriotes que ens han precedit en la lluita per les llibertats democràtiques i nacionals il·lumini el camí que ens ha de conduir a la victòria.» «Per una Catalunya digna, justa, lliure i democràtica!» «Visca Catalunya!»

 NOTÍCIES RELACIONADES

> Un record per al sentiment patriòtic que va portar 4.000 persones a la Devesa

> La prudència ens ha fet traïdors

> Es pot fer d'una altra manera

> La Vella descarrega per la Diada la tripleta, i la Joves el primer tres de nou

> Les sardanes i els castells van obrir ahir la celebració de l'Onze de Setembre a Valls

> «El termòmetre nacional del 76 no es pot comparar amb el d'ara»

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.