| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 16 de maig de 2024


dimarts, 11 de setembre de 2001
>

Un record per al sentiment patriòtic que va portar 4.000 persones a la Devesa

Els gironins van ajudar a fer història amb la gran manifestació del 76 al Camp de Mart

PURI ABARCA . Girona
L'Onze de Setembre de 1976, unes quatre mil persones van envair el Camp de Mart del GEiEG, a la Devesa de Girona, per reivindicar les llibertats del poble català. Era la primera celebració de l'Onze de Setembre des de la Guerra Civil i la resposta va ser espectacular.


+ El Camp de Mart del GEiEG es va omplir de gironins que reivindicaven les llibertats del poble català.  Foto: PRESÈNCIA.
«Volem que la Diada de Catalunya no sigui un acte només folklòric, sinó la manifestació de la resistència catalana i de la voluntat renovada de recuperar els nostres drets com a poble», deia la crida dels organitzadors de la manifestació de 1976, a Girona. Aquells desitjos de «resistència», però, s'han anat refredant amb els anys. Segons destaca Francesc Ferrer, diputat al Parlament per ERC i membre de l'organització de l'acte del 76, la il·lusió i la «febre patriòtica» que van caracteritzar aquella Diada han quedat desdibuixades a favor d'una actitud majoritàriament festiva i, en part, despreocupada dels ciutadans. «Ens manca una ideologia molt més consolidada, més profunda», diu Ferrer. El diputat creu que, des de llavors, no s'ha aconseguit políticament tot el que es voldria. «Vam arreplegar el que vam poder, però no tot el que es podia aconseguir. Encara tenim coses per reivindicar; que la gent no pensi que hem aconseguit totes les fites», adverteix. La Diada del 76 va significar, però, sortir de quaranta anys de silenci forçat. La majoria dels assistents a la manifestació vivien, és clar, el seu primer Onze de Setembre, com Lluís Sacrest, alcalde d'Olot. «És un signe més cap a aquest camí irreversible de l'autogovern de Catalunya», va dir Sacrest en aquell moment. El 1977, la manifestació, camí de la consolidació, es va traslladar a la plaça Catalunya.

 NOTÍCIES RELACIONADES

> Un manifest que encoratjava a no deixar el camí de la lluita

> La prudència ens ha fet traïdors

> Es pot fer d'una altra manera

> La Vella descarrega per la Diada la tripleta, i la Joves el primer tres de nou

> Les sardanes i els castells van obrir ahir la celebració de l'Onze de Setembre a Valls

> Jordi Carbonell pronunciarà el discurs institucional de la Diada a Reus

> «El termòmetre nacional del 76 no es pot comparar amb el d'ara»

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.