Opinió

Najat El Hachmi

17.10.2012

Najat El Hachmi: 'És perillós que Mas s'apropiï la independència'

A la manifestació de l'Onze de Setembre hi vam anar gent molt diversa. I trobo que és perillós que el president Mas se l'apropiï i que s'apropiï també la independència, com sembla que passa amb vista a les pròximes eleccions. Hi ha molts independentistes que no són convergents i que segurament no volen la independència que ell s'imagina. I dins el ventall independentista i federalista hi ha molts matisos. Crec que la deriva que pren la política catalana esborra una part d'aquest ventall. I voldria que el president donés més explicacions sobre la política que ha fet aquests dos anys per a recuperar una part d'aquest ventall. Per això vaig signar aquest manifest, sabent que podia ser polèmic.


Sóc molt conscient que la via federalista és gairebé utòpica, perquè no hi ha gens de sensibilitat des d'Espanya per a anar per aquesta via. Però no vull haver de decidir a partir de les opcions que proposi només l'Artur Mas, per dir-ho de manera sintètica. Vull poder decidir sobre la monarquia, sobre l'encaix a la Unió Europea, sobre la política social, etc. Per tant, cal un debat previ més plural i més profund sobre tot plegat. I entre tots decidim què volem fer, quina mena de referèndum, amb quines premisses, etc.


Des del meu punt de vista, el manifest no va contra la independència, sinó que vol promoure un debat sensat. Jo hi matisaria alguna cosa, sí, però ho interpreto més com un toc d'alerta. Juguem amb sentiments sensibles i no els vull deixar en mans de Convergència. Quan em van passar el manifest, vaig veure que hi havia tantes coses en les quals estava d'acord que, malgrat tot, em vaig decidir a signar-lo, bo i sabent que corria riscos perquè el debat és sensible i és molt dirigit.



Najat El Hachmi, escriptora

Editorial