Opinió

 

<94/169>

Vicent Partal

15.06.2010

La política de tots

Jaume Cabré va aprofitar ahir l'acte de lliurament del Premi d'Honor per fer un al·legat apassionat i profundament responsable en favor de la independència. Aquest país té això, que qualsevol dia algú fa política, amb majúscules. I això és una gran sort.

Una sort perquè indica com és de viu. Impacta de veure i de sentir en Jaume Cabré, d'adonar-se de la concreció del seu discurs, allunyat del preciosisme sovint buit de tantes cares públiques, polítiques sobretot. Impacta i impressiona de pensar que, quan aquest escriptor rep un dels premis més importants de la seua carrera, ell posa el seu èxit a disposició de tots.

Cabré entre moltes coses més ahir va dir, i ho va dir davant el president Montilla, que el nostre país ha de proposar-se seriosament el debat independentista i que, vista l'actual situació política, aquesta és l'eixida que necessitem (vídeo). Ho va dir amb el Palau de la Música Catalana ple i envoltat, no solament d'amics i conciutadans, sinó també dels seus editors de mig món, car ell és avui, segurament, l'escriptor català més universal.

Dient-ho en veu alta Cabré es va convertir ahir en altaveu de centenars de milers de persones que pensem això mateix i va assumir amb honradesa la responsabilitat social i cultural que el premi que li lliuraven proclama. Jo encara no sé si els nostres polítics seran capaços de portar aquest moviment a bon port, però ahir al vespre em vaig sentir més tranquil en veient que tanta gent, i gent tan important com Cabré, assumeixen que aquesta victòria possible reclama l'esforç i la complicitat de tothom.

Mail Obert