Opinió

 

<94/169>

Vicent Partal

04.06.2010

Morella

Nova cacicada ahir del president Camps. Amenaça l'Ajuntament de Morella de perseguir-lo judicialment si no tanca el repetidor de TV3 que envia el senyal als Ports. El (ben poc) honorable, doncs, va disposat a fer la seua guerra, que és ben seua, on calga.

On calga i on siga, perquè no és aquest un ajuntament qualsevol. En primer lloc perquè és, amb Vinaròs, la gran capital del nord, la ciutat més en contacte natural amb el Principat. Camps vol plantar, doncs, la seua particular frontera en la frontera oficial autonòmica. Tallar pel dret, per més absurd que siga i ignorant les molt intenses relacions que hi ha entre Morella i el Principat, infinitament superiors a les que hi ha entre Morella i l'Horta. L'absurd és tal que es donarà el cas que les fronteres televisives autonòmiques siguen permeables a tot arreu, tret de Morella.

Però hi ha més. Morella és governada per Ximo Puig, un batlle que va trobar-se a un pas de ser el cap del PSPV, en el darrer congrés. I Puig representa, entre més coses, el PSPV que se suma a l'Institut Ramon Llull, que diu tranquil·lament que parla català, en una comarca on el principal mitjà de comunicació usa el .cat (www.comarquesnord.cat). Si ell fóra el candidat del PSPV-PSOE la situació seria, probablement, molt diferent de la d'ara, en què Jorge Alarte, del sector més espanyolista i dretà, mena eixe partit a la ruïna. És la decisió de Camps una venjança per l'activa participació de Morella en la Xarxa de Ciutats Valencianes Ramon Llull? Podem creure-ho.

Podem creure-ho perquè això explicaria també el pas fet pel Consell. Morella és, si no vaig errat, el segon ajuntament que la Generalitat amenaça perquè tanque el repetidor. Fins ara ha fet tancar els repetidors d'Acció Cultural del País Valencià, però ja comença a amenaçar els ajuntaments. Fet que té un punt de gravetat especial. Els ajuntaments també representen la voluntat popular, com la Generalitat mateixa, i oposar-s'hi és traslladar la batalla a un estadi superior.

En tot cas, no oblidem que la cosa fonamental de tot plegat no és sinó la llibertat personal del president actual de la Generalitat. Les portes de la presó són obertes i ell sap que té poques maneres d'escapar-se'n, tret de convertir els seus presumptes delictes en un conflicte polític. De fet, ja ha amenaçat el PP de fugir i de fundar un nou partit 'regionalista'. Si ho fa, entenguem que serà el paroxisme dels blavers de l'extrema dreta i que l'única ideologia que s'hi veurà serà l'anticatalanisme més visceral. Per això treballa.

Mail Obert