Opinió

 

<94/169>

Vicent Partal

07.06.2010

Ara som neoliberals

A El Periódico un diputat socialista parlava dissabte, arran de 'Adéu Espanya?' de TV3, de la 'inflexió neoliberal' de l'independentisme. Per mirar de desacreditar-lo, és clar. Però ja té gràcia que ho diga el fidel diputat d'un partit que parla fins i tot d'implantar la desocupació lliure.

Diu Daniel Fernández en el seu article, que signa amb Joaquim Coll: com que l'independentisme no pot superar, segons ell, el fet que la majoria del país se sent també espanyola, s'inventa una via secessionista basada en els diners, que apunta a una ideologia neoliberal –terrible, per tant, segons el seu diccionari.

És obvi que l'augment de l'independentisme descol·loca el PSC. Especialment des que hi ha enquestes en què un percentatge dels seus votants es declara obertament independentista. No és una qüestió de xifres i prou. Destacats intel·lectuals acostats al PSC ja parlen obertament del fracàs de la via autonomista, de la impossibilitat de federar-nos amb qui no vol cap mena de federació i de l'obvietat, per tant, que la via independentista s'obri pas, vist que no resta cap més alternativa. El canvi de posició dels batlles del PSC respecte de les consultes sobiranistes és molt notable i significatiu, en aquest sentit.

A tot això, el senyor Fernández hi respon amb un eslògan tronat. Que ell fa veure que és ideologia, però que és poc creïble venint del PSOE del senyor Zapatero, un partit que difícilment pot acusar ningú de neoliberal, en vist de les mesures que anuncia per a contrarestar la crisi. A mi, em sembla que allò que el senyor Fernández expressa és més aviat desesperació.

(Per cert, El Periódico ja ha eliminat el .cat de la seua web i quan lliges la versió catalana passes a ser es_ca o siga 'espanyol en català'. Cap dubte?)

Mail Obert