Opinió

 

<90/169>

Vicent Partal

04.10.2010

Ni els seus

Zapatero va ensenyar fa mesos una enquesta a Tomás Gómez i li va dir que ell perdia i que Trinidad Jiménez, una de les seues ministres, podia guanyar la comunitat de Madrid. Normalment, Gómez s'havia d'haver blegat al desig del seu totpoderós president, però no ho va fer. I ara és Zapatero qui es veu l'abisme al davant.

La victòria de Gómez a Madrid, tothom la llegeix en una clau de més abast que no el vot concret. Avui no hi haurà ni un sol comentari, ni un sol titular de premsa, ni una sola anàlisi que ignore que ha estat derrotada Trinidad Jiménez, sí, però que, per persona interposada, també ho ha estat José Luís Rodríguez Zapatero.

El pessimisme és cada vegada més profund al PSOE, que veu com s'acosta l'època probablement més fosca de la seua història. D'ací a pocs mesos els reductes on encara governa aquest partit seran més reductes que mai, perquè tot indica que és a punt d'encadenar una tira de derrotes i que perdrà, fins i tot, llocs essencials i aparentment inexpugnables.

En aquest context la victòria de Gómez és una primera prova indiscutible que una part de la militància socialista ja ha entès que Zapatero té una part important de culpa en aquesta situació i no li té ni el respecte ni la consideració que se suposa que és deguda a un secretari general i president del govern. El fet pot derivar en una guerra interna a curt terme, però, sense haver d'especular gens, ja és segur que aclapara encara més l’estadant de la Moncloa, si és que no hi anava prou, d'aclaparat.

Mail Obert