Opinió

 

<90/169>

Vicent Partal

28.09.2010

Més enllà de la vaga general

En la majoria del país hi ha convocada demà una vaga general. La raó immediata adduïda pels sindicats és frenar una reforma laboral que ja l'han aprovat. Però com totes les vagues general serà més que això. Serà un atac en tota la regla contra el govern espanyol, però també contra certes polítiques europees.

Pel que fa al seu objectiu immediat és molt difícil que aquesta vaga tinga èxit. Primer perquè la reforma ja va ser aprovada al parlament espanyol, en unes condicions d'equilibris parlamentaris dignes del millor trapazista i que no sé si algú s'atreviria a repetir. Però també perquè aquesta reforma va ser dictada, imposada, des d'Europa i no sembla que el marge de maniobra de Zapatero siga gran com per a permetre's una marxa enrera.

Vol dir això, però, que aquesta serà una vaga inútil, fins i tot si triomfa? De cap manera, no. Que la crisi és mundial i que la solució a la mateixa depèn en bona part del context europeu això no ho dubta ningú. Però el reconeixement de la complexitat no hauria d'amagar que Europa també necessita escoltar un toc d'alerta. Especialment perquè amb l'excusa de la crisi s'estan posant sobre la taula mesures excepcionals que amenacen amb posar-nos al límit de l'existència mateix de l'estat del benestar.

Fa més por la tendència que estan agafant les coses que les mesures concretes que vol aplicar Zapatero però deixar passar aquestes mesures sense alçar la veu és obrir la porta a d'altres que ens podrien portar massa enllà. En aquest sentit la vaga general és un instrument polític dels de més gran ressò i usar-la per a visibilitzar l'enuig d'una part de la població és legítim. Una altra cosa és si la gent la voldrà usar o no, que això ho veurem dimecres.

Mail Obert