Opinió

 

<88/169>

Vicent Partal

23.11.2010

Dreta contra esquerra

He passat hores provant d'entendre per quina raó Montilla ha demanat a Mas un cara a cara suïcida, que, si no ho impedeix la junta central electoral espanyola (no decidim ni això), s'emetrà avui al vespre.

I no ho entenc perquè, com poguérem veure diumenge, les limitacions del president són massa grans per a intentar la victòria. No variarà pas el nivell dels contendents en quaranta-vuit hores.

Entre els convergents corre la brama que Montilla prepara una mena de bomba que deixaria anar avui, si finalment hi ha debat (quan escric açò encara no és clar si n'hi haurà). Però, sincerament, no em sembla un argument creïble. Si el PSC tingués una carta amagada, el moment de tirar-la era durant el debat de diumenge, sobretot perquè no sabia si hi hauria una segona oportunitat.

Una explicació possible d'aquest estrany comportament seria la voluntat d'apartar els altres partits i centrar-ho tot en un debat entre PSC i CiU. Però és que el preu pot ser molt gran. Montilla pot acabar el debat molt malament; no crec que estiga preparat per a discutir amb Artur Mas, ni en el cas que aquest es dedicàs a fer de conservador i es limitàs a jugar a no cometre errors.

Hi ha qui diu que és un envit personal. Que el president es va sentir ferit i demana una segona oportunitat. És possible, sí.

Però la meua opinió és que, pel candidat socialista, aquest segon debat és una bona idea perquè creu que visualitza davant el país el debat entre dreta i esquerra. I els socialistes s'ho creuen, que aquest és un país d'esquerres (com si fóra tan fàcil); si més no, això deien ahir alguns dels seus opinadors, saltant per sobre l'evident ensurt de diumenge: contents, proclamaven que el país veurà que allò que hi ha en joc és un combat entre la dreta (dolenta) i l'esquerra (bona).

De totes, aquesta és l'explicació que em resulta més plausible. És una teoria que s'adiu amb la seva manera de pensar. Però, si ho fan per això, si és realment aquesta la raó de fons, només demostraran que continuen no entenent gens el país que han governat durant dues legislatures.

Mail Obert